Здраве и красота

Защо цветна диета?

Кажете „да“ на цветовете на природата и „не“ на рака!

19.09.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички диетолози съветват за стремеж към разнообразие на хранителния режим. Вероятно сте чували за правилото за разноцветните храни – важно е да включваме различни по цветове естествени продукти в ежедневното си меню и това не е случаен съвет.

Всеки цвят в природата, с който е обагрено дадено растение, има своето определено значение. Според изследванията връзките между навиците на хранене и степента на предотвратяване на риска от поява на рак са много високи.

За да успеете да задържите имунната система здрава по-дълго, както и да преборите свободните радикали, причинители на вредни канцерогенни окислителни процеси в организма, трябва да се храните по така наречения „разноцветен начин“, съветва Natural News.

Какво означават фитохимикалите във всеки цвят на храните?

Червени храни

Най-известните представители на червените храни са доматите, чушките, червените плодове. Те са богати на ликопен, който е известен със способността си да предпазва яйчниците от повишен риск от развитие на рак.

В проучване върху 15 000 жени е установено, че яденето на половин чаша домати 4 пъти седмично намалява риска от този вид рак с цели 50%. В друго проучване пък бива установено, че доматите са полезни и в предпазването на панкреаса от злокачествени изменения.

Оранжеви храни

Фитовеществата, които придават оранжев цвят на зеленчуците и плодове като тиквата, моркова, са ефективни при лечение, както и в профилактиката на туморни образувания на храносмилателния тракт.

В тях се намира кафеена киселина, която доказано забавя развитието и размножаването на злокачествени туморни клетки. Оранжевите продукти трябва да се консумират поне 3 пъти в седмицата.

Жълти храни

Цитрусовите плодове са сред най-ярките представители на жълтата гама сред хранителните продукти. Лимони, мандарини, грейпфрути, папая са сред най-изявените в превенцията и облекчаването на ракови заболявания.

Те са богати на витамин С, а той е мощен антиоксидант, полезен в борбата с рака на различни органи от храносмилателния тракт, устата, гърлото, дебелото черво.

Освен с витамин С, жълтите храни са богати на фитосъставки, които забавят растежа на вече появилите се тумори.

Свързани статии

Зелени храни

Изследванията показват, че консумацията на зелени храни – листни зеленчуци, авокадо, карфиол, броколи, зеле, са изключително полезни за понижаване на риска от възникване на много ракови състояния, включително рак на яйчниците, стомаха, дебелото черво.

Учените считат, че това се дължи на факта, че в зелените продукти се намират големи количества глюкозинолати – химикали с противоракови свойства и витамин К, който е особено ефективен за намаляване риска от злокачествени заболявания на панкреаса.

Бели храни

Не само цветните храни имат мощни способности срещу рака, белите също не остават по-назад. Гъбите, чесънът, лукът – всички те са силни борци за здравето. Химикалът алицин, който се съдържа в изредените продукти, е силен антиоксидант и е свързан със здравето на дебелото черво.

В тези продукти се съдържа и голямо количество витамин D, който предотвратява развитието на злокачествени изменения в яйчниците.

Коментирай