Здраве и красота

Здравословни ползи от консумацията на лук

Лекува дихателни проблеми по време на настинка

03.10.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Лукът е един от най-често използваните зеленчуци в кулинарията. Освен че прави ястията по-вкусни, той носи много ползи за здравето. Споделяме няколко добри причини, които ще ви подсетят да хапвате по-често от него.

Предпазва от алергии

Лукът съдържа естествен антихистамин, наречен кверцетин, за който се смята, че може да предпазва от алергии и астма. Кверцетинът лесно се абсорбира през червата и остава за дълго време в обращение в организма.

Лекува дихателни проблеми по време на настинка

При настинка и грип кашлицата е често срещано неразположение. Лукът има отхрачващо действие, което облекчава неразположенията и предотвратява образуването на гъсти секрети. Също така има доказани ползи при лечението на бронхит.

Поддържа здравето на костите

За да имате здрава костна система, хапвайте по-често лук. Последни проучвания показват, че той съдържа съединение, което предотвратява прекомерната загуба на костна маса. Това е особено полезно за жените, които преминават през менопаузата и са изложени на по-голям риск от остеопороза.

Помага за растежа на косата

Лукът съдържа сяра, която е един от най-важните вещества за насърчаване на растежа на косата и предотвратяване загубата на коса. Прилагането на сок от лук върху скалпа два пъти седмично в продължение на поне месец, може да стимулира растежа на косата. Миризмата не бива да ви притеснява, защото се отмива. Тук може да видите няколко маски с лук за здрава и красива коса.

Добър е за кожата

Консумацията на лук помага за циркулацията на кръвта, което е важно за здравето и красотата на кожата. Освен това печен или в суров вид, той може да бъде мощен лек при циреи. Ако имате такъв проблем или искате да премахнете пигментните петна и луничките, смесете малко количество сок от лук с мед. Приложете сместа върху кожата за 10 минути и изплакнете с вода.

Намалява нивата на глюкоза

Редовната консумация на лук намалява нивото на кръвната захар. Клиничните проучвания са показали, че веществото алил пропил дисулфид е отговорно за намаляване на нивата на глюкозата. Зеленчукът е богат и на хром, който помага за подобряване на глюкозния толеранс и понижава нивото на кръвната захар.

Грижи се за здравето на сърцето

За да бъдете винаги в добра форма и с добри нива на холестерола, хапвайте всекидневно лук. Доказано е, че редовната му консумация спомага за контрола на нивата на холестерола. Според учени това се дължи на серните съединения, хрома и витамините от група В, които се съдържат в зеленчука.

От друга страна тази мощна комбинация контролира и нивата на хомоцистеина (протеин, който трябва да присъства в много малки количества в организма), който носи потенциален риск за сърдечен удар (когато е в големи количества в организма).

Свързани статии

Намалява риска от рак

Лукът се състои от различни видове сулфиди, които осигуряват защита срещу растежа на тумори. Редовната консумация на лук намалява риска от появата на много видове рак, като рак на хранопровода, рак на бъбреците, рак на гърдата, рак на простатата и рак на ларинкса.

Намалява риска от орални инфекции

Лукът притежава много добри бактерицидни свойства, което намалява риска от развитието на орални инфекции и кариеси. Изследователи са потвърдили, че дъвченето на суров лук в продължение на три минути е достатъчно, за да убие всички микроби в устата. В допълнение, зъбоболът също може да бъде облекчен чрез поставяне на парче лук върху болния зъб.

Снимка: Photl.com

Коментирай