Здраве и красота

Как чертите на лицето подсказват за различни заболявания?

По лицето ще познаете

27.09.2014г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Няма съмнение, че ако разгледате внимателно чертите на лицето на някой човек, ще доловите разни характеристики от личността, нрава и поведението му. Дори понякога можем да съдим до известна степен за интелекта на човек по неговото изражение и мимика.

Много медицински специалисти твърдят, че по този интуитивен начин могат да се диагностицират дори настоящи и бъдещи заболявания, към които е предразположен човек.

Тази практика на специално внимание към чертите на лицето на пациента може да се окаже много полезна за хората. Така по-лесно ще можем да се настроим за здравословни практики в бъдеще, само щом забележим някакъв отличителен белег, подсказващ за нередност по нашето лице.

Така ще могат да се предотвратят много заболявания в бъдеще или влошаване на вече съществуващите такива.

Кои са най-характерните симптоми, които лицето издава?

Падащ клепач или потрепване на клепача

Причините за провиснали клепачи най-често могат да бъдат стрес, напрегнатост поради работа с компютър, а в по-тежки случаи дори инсулт, рак на белия дроб.

Това състояние на клепача се получава, защото очните мускули се пренапрягат заради лошо осветление в помещението по време на работа или прекалено взиране в монитор или документи.
Носенето на контактни лещи дълго време също може да е причина за този симптом.

Спадането на клепача в много редки случаи е индикация за рак на белия дроб. Ако туморната маса се намира в горната част на гръдния кош, тя може да притисне нервите, които водят към окото и така да повлияе върху клепача.

Лицева асиметрия

Лицевата асиметрия е един от най-ранните признаци на инсулт. Ако смятате, че чертите на лицето ви се изменят застрашително, веднага посетете лекар.

Най-честите симптоми на инсулт, отразяващи се на лицето са изтръпване на едната страна на лицето, трудност при усмихване и говор.

Обезцветяване

Бледата кожа на лицето може да е признак на анемия. Жълтият оттенък пък може да подсказва за чернодробно заболяване. А пък синкавият цвят може да е признак за заболяване на сърцето или белите дробове. Синият цвят се получава от недостига на кислород и невъзможността на сърцето да изпомпва нормално кръвта.

Свързани статии

Акне и прекомерно окосмяване на лицето

Окосмяването на лицето с гъст мъх или направо с тъмни косми по линията на челюстта, брадичката и горната устна биха могли да са симптоми на синдром на поликистозни яйчници, хормонален дисбаланс или проблеми с щитовидната жлеза при жените.

При мъжете прекомерно високите нива на тестостерон също предизвикват тежко акне и обилно окосмяване.

Сухи, напукани устни

Непрекъснатата сухота на устните и честото им напукване са симптом на диабет.

Недостигът на желязо, който е основна причина за поява на анемия, води до несъвършенства по кожата. Високите нива на кръвна захар пък могат да предизвикат прекалено размножаване на бактерии в устната кухина, които правят кожата напукана и засушена.

Петна по езика

Белите петна по езика, които не са болезнени, могат да са ранен признак на рак. Те са знак за клетъчно изменение някъде в организма. Ако не можете да остържете тези петна, незабавно се консултирайте с лекар.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
kotkof ( преди 9 години )
Падащ клепач или потрепване на клепачаПричините за провиснали клепачи най-често могат да бъдат стрес, напрегнатост поради работа с компютър...a na baba ti kapa4kata e trepkala dorde dedo ti ii izpratil SmS-ka--izkarai gano guvedata na pasha do riakata da ta rezna pod striahata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време