Здраве и красота

Трябва ли бременните да взимат противогрипна ваксина?

Идва сезонът на настинката и грипа

29.09.2014г. / 11 11ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Идва времето от годината, в което грипът започва да взима своите „жертви“. Често дискутирано е дали бременните жени трябва да си слагат ваксина против грип, заради множеството рискове, които носи тя поначало.

Знаем обаче, че и грипът е не по-малко опасен, особено заради рисковете от тежки усложнения, които носи – бронхит, пневмония и други състояния, които изискват по-агресивно лечение. А то е почти немислимо по време на бременността, защото може да увреди сериозно плода.

Грипът пък носи своите огромни рискове от преждевременно раждане. Според изследванията, рискът е с до 4 пъти по-голям в сравнение с риска при здравите майки.

Статистиките сочат, че много малко бременни жени избират да се ваксинират, заради страха от заразяване или усложнения с плода. Здравните експерти подчертават, че това би се оказало голяма грешка, имайки предвид колко по-големи и сериозни са последствията от самия грип.

Свързани статии

Според изследване на Университета Станфорд бременните жени имат повишен имунен отговор, когато те са изложени на грипна инфекция. Изследването обхваща 29 бременни жени и 21 небременни, като от двете групи са взети клетки, проучени в лабораторни условия.

Учените установяват, че бременните са не само по-податливи имунологично на грипните инфекции, но също така съществува реална опасност от по-тежко протичане на симптомите и поява на усложнения. Това е така заради деликатното състояние на имунната система по време на бременността.

Затова много специалисти препоръчват противогрипната ваксина по време на бременност, но разбира се, това е решение, което се обсъжда индивидуално с наблюдаващия лекар.

Коментирай