Здраве и красота

7 грижи с мед за коса, кожа и нокти

Възползвайте се от полезните качества на меда

01.10.2014г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Медът често е използван като здравословен подсладител. Но неговите полезни свойства го правят подходящ в грижата за косата, кожата и ноктите. Споделяме няколко добри и ефикасни разкрасяващи идеи.

Овлажняваща маска за коса

Медът е добър естествен овлажнител, което означава, че помага на кожата да остане добре хидратирана. Медът е с богато съдържание и на важни аминокиселини и минерали, което спомага на косата да бъде здрава и красива.

За да хидратирате кожата на главата и да ускорите растежа на косата, поставете мед в корените на суха коса с леки масажни движения. Оставете да действа 10-15 минути и изплакнете. Може да комбинирате меда и с етерични масла или жълтък.

За почистване на порите

Ензимите в меда спомагат за поддържането на кожата чиста, свежа, лъскава и добре хидратирана. Медът има и антибактериални свойства, което го прави чудесен при лечението на акне, рани и леки изгаряния.

Ако кожата ви е по-мазна, нанесете върху нея чист мед с леки потупващи движения и оставете да действа 10-15 минути. За дълбока хидратация на всеки тип кожа смесете мед с малко количество масло от жожоба или кокосово масло. Нанесете маската върху почистено лице и оставете 10 минути да действа, а след това изплакнете с вода.

Нежно ексфолиране

Медът е богат на антиоксиданти, ензими и други хранителни вещества, които подхранват, почистват и хидратират кожата. Той е чудесно средство за приготвянето на домашен ексфолиант за кожа.

Може да се комбинира с малко сода за хляб, захар на кристали или фино смляно кафе. Пилингът се прави с леки масажни движения около 5 минути, а след това се изплаква с вода.

Премахване на белези

Белезите от драскотини или акне са неприятни и често доста упорити. Но медът може да помогне за регенерацията на тъканите, като в същото време ще хидратира кожата в дълбочина. За да премахнете белезите, направете си смес от мед и кокосово масло или зехтин, която нанесете с масажни движения.

Това ще помогне за съживяването на кожните клетки и ще подобри циркулацията на кръв към засегнатите области. Правете през ден или всеки ден тази грижа за оптимални ефекти.

Гореща вана с мед

Медът действа не само хидратиращо, но има и антиоксидантно действие, което предпазва кожата от влиянието на околната среда. Ако имате вана, разтворете няколко лъжици мед в топла вода, а след това я добавете към горещата вана. Към нея може да добавите и любимите ви етерични масла.

Овлажняване на кожичките

За да имате красив маникюр, трябва да се грижите добре и за кожичките около ноктите ви. Те не трябва да бъдат разрошени и разранени. За да ги подхраните и възстановите, нанасяйте всекидневно малко количество мед върху тях. За още по-голям ефект може да комбинирате с лимонов сок, кокосово масло, масло от бадеми. Комбинацията от мед и масла ще подобри цялостното състояние и вид на вашите нокти.

Изсветляване на косата

Оксидазата на ензима глюкоза в меда бавно освобождава водороден пероксид, съставка, известна със способността да изсветлява цвета на косата.

Смесете три (или повече) супени лъжици мед с две супени лъжици вода. Нанесете върху чиста и влажна коса и оставете за един час. Изплакнете добре. Правете този трик редовно до получаване на желания от вас ефект.

Коментирай