Здраве и красота

Козметични съвети за жени с чувствителна кожа

Кои са правилните грижи

11.10.2014г. / 09 46ч.
Криси Табачка
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Деликатната чувствителна кожа е най-претенциозната сред общо 5-те типа, към които всяка жена може да се самоопредели.

За щастие, има начин, по който да избегнете неприятния дискомфорт, зачервявания и раздразнения – правилният подход.

Ключът към справянето с претенциозната кожа се свежда до няколко задължителни стъпки, които да следваме. Ето ги и тях:

Изпробвайте

Винаги нанасяйте съвсем малко количество от нов продукт върху кожата поне 48 часа преди да нанесете върху цялото лице или тяло. По този начин ще имате достатъчно време да реагирате, ако се появят зачервявания, раздразнения или някакъв вид алергия. Това е изключително важно да се спазва, ако експериментирате с нова боя за коса, крем за лице или фон дьо тен на марка, която не ви е позната и не сте използвали досега.

Хидратирайте

Сутрешният и следобеден ритуал по нанасяне на хидратиращ кожата продукт е много важен за жените с чувствителна кожа, тъй като по този начин кожата се предпазва от изсъхване. Преждевременното състаряване на кожата също се „бори“ с правилен хидратиращ продукт.

Внимавайте какво ядете

Дори и да не вярвате, поговорката, че вие сте това, което ядете е абсолютно вярна. Припомняйте си го всеки път, когато гладът ви насочи към вредни сандвичи или чипсове. Наблягайте на ядки, плодове и зеленчуци, тъй като те имат най-добро влияние върху здравословния вид на вашата кожа. Към това прибавете и много вода!

Защита от слънце

При чувствителната кожа изгарянията са значително по-опасни и болезнени, отколкото при другите типове. За целта, сведете до минимум вредите от слънцето, като използвате слънцезащитни продукти, които са предварително дерматологично тествани. Най-ниският долен праг е 15SPF.

Почиствайте

Опитайте се да миете лицето поне два пъти дневно, за да премахвате повърхностно натрупаната мръсотия по лицето и да предотвратите отваряне на порите. Но не прекалявайте и с това, тъй като прекаленото миене на чувствителна кожа може да я раздразни. След като почистите добре, поставете хидратиращ крем.

Очи

Зоната около очите е значително по-чувствителна при този тип кожа. За целта използвайте хипоалергенна козметика, която не съдържа алкохол и не е парфюмирана.

Начин на живот

Освен външните фактори, обърнете внимание и на вътрешните такива. Чувствителната кожа се влияе много повече от начина ви на живот, отколкото мислите. Липсата на сън, прекомерното излагане на слънце, стрес, алкохол и цигари могат да доведат до неприятни зачервявания, спукани капиляри и посивяване на кожата.

Коментирай