Здраве и красота

Какво си причиняваме, когато не закусваме?

Колко голям стрес за организма е това?

06.10.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора пропускат закуската рано сутрин, особено когато бързат за работа. Всеки гледа да се наспи за още 5 минути и така малкото време, което имаме за закуска отлита.

След това докато стигнем до службата, докато се ориентираме в днешните си ангажименти и докато се обърнем е станало време за обяд, а ние сме прегладнели жестоко. Това е възможно най-вредният за здравето сценарий, на който обаче подлагаме тялото си ежедневно.

До какво води системното пропускане на закуската?

Умора

Пропускането на закуската забавя метаболизма, което ни кара да се чувстваме уморени. Редовната закуска стимулира обмяната на веществата и дори помага в отслабването. Важно е да се ядат полезни мастни киселини, фибри и въглехидрати на закуска.

Освен това закуската помага на организма да се пребори по-лесно със стреса. Енергията, която закуската ни дава е незаменима през целия ден.

Засяга хормоните

Пропускането на закуската, която е най-важното хранене за деня, в голяма степен нарушава хормоналния баланс. Нивата на кортизол в тялото се повишават, причинявайки чувство на стрес и напрежение.

Нивата на инсулина в кръвта също се повишават. Това изтощава панкреаса и крие риск от диабет и наддаване на тегло.

Тялото ви складира мазнини

За да преодолее стреса от липсата на есенциални хранителни вещества рано сутрин, тялото отключва компенсаторен механизъм, с който се стреми да предпази организма от загуба на тези вещества. По този начин се трупат излишни мазнини с цел запас от гориво за „черни дни“. По-лесно за опазване на фигурата е просто да закусвате нещо здравословно.

Свързани статии

Засяга настроението

Пропускането на закуската сутрин, както отбелязахме, причинява хормонални смущения,, а това неминуемо се отразява и на настроението.

Провокира преяждане

Липсата на храна в това важно за организма време крие риск от прегладняване, което от своя страна е предпоставка за преяждане. Така правим обикновено, за да утолим неистовия глад. Няма по-вредно нещо за организма от преяждането. Затова не допускайте да се стига дотам и закусвайте!

Повишава теглото

Много хора не закусват, защото смятат, че това им помага да отслабнат. Изобщо не е вярно! Всеки специалист диетолог ще го потвърди. За да отслабнете е по-добре да редуцирате вечерята или поне количеството й, а не закуската.

След като се нахраните на закуска имате цял ден да изразходвате калориите, докато вечерните калории трудно биват изгорени, след като скоро след това идва време за сън.

Коментирай