Здраве и красота

Имате ли тези симптоми - вероятно страдате от мигрена

Най-изразените симптоми на мигрена

11.10.2014г. / 12 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Мигрената е една от най-честите причини за силно главоболие. Над 30 млн. души страдат от болезненото състояние по цял свят. А според статистиките жените са по-склонни да изпитват неприятните болезнени спазми в главата.

Мигрената се характеризира с пулсиращи болкови атаки в различни части на главата. Често пациентите посочват едната половина на черепа, но споделят, че болката може и да се „мести“ в другото полукълбо, слепоочията, очите, тила.

Физическата активност усилва болката и спазмите, а симптомите варират при различните хора, както и тежестта им.

Какви точно са те и как да разберете дали главоболието ви е от мигренозен тип?

Аура

Понякога хората, страдащи от мигрена, изпитват явлението „аура“. То представлява блещукащи светлини, петна или линии, преминаващи в периферното зрение. Те са извити и бързо преминаващи през полезрението, като предизвикват усещане за силно главоболие. Понякога могат да траят цял час.

Депресия, раздразнителност или превъзбуда

Тези симптоми са нетипични и много хора не им отдават значение като на такива, които могат да подсказват за мигрена. Промените в настроението също могат да се дължат на мигрената, без пациентът да осъзнава това.

Някои пациенти се чувстват внезапно силно депресирани и потиснати, други пък нетипично приповдигнати.

Липса на качествен и спокоен сън

Ако се събуждате уморени с тежест в очите и главата, това може да е знак за мигренозно страдание.

Проблемите със заспиването също се наблюдават при хора с мигрена.

Запушен нос

Някои хора страдат от мигрена заради възпален синузит. При тежки случаи се налага дрениране на синусите чрез пункция. Манипулацията е много болезнена, но е единственият начин за качествено отпушване и облекчаване на симптомите.

Силно желание за сладко

Ако внезапно ви се прияде нещо сладко или имате желание да се храните обилно, това може да предхожда мигренозен пристъп. Непосредствено след този изблик на вълчи глад идва и атаката.

Пулсираща болка в главата

Това е класически признак на мигрена. Ако пулсацията преминава от едното в другото полукълбо, или се усеща еднакво силно и в двете, това си е сигурен знак, че страдате от мигренозен синдром.

Болки в очите

Често мигрената е съпроводена и от болки в очната ябълка и областта на челото. При много тежки пристъпи някои пациенти съобщават, че им е трудно дори да държат очите си отворени.

Свързани статии

Болки във врата

Усещането за схващане на врата или сякаш нещо те притиска са много характерни за пристъпите на мигрена.

Често уриниране

Последното, което ще ви хрумне, ако забележите, че ходите често до тоалетна е, че страдате от мигрена. Но ако забележите, че скоро след това идва и болковата атака в главата, това трябва да е знак.

Прозяване

Прозяването е симптом на мигрена, освен че е признак на силна умора и изтощение. 35% от пациентите с мигрена съобщават, че се прозяват неконтролируемо непосредствено преди пристъп, сякаш въздухът не им стига.

Гадене и повръщане

Когато болката и пулсациите са много силни, страдащите от мигрена започват да изпитват позиви за повръщане, а някои дори повръщат. Развива се усещане за силен световъртеж и потъване на главата, което утежнява допълнително картината.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
avenue ( преди 1 година )