Здраве и красота

Грешките, които най-често допускаме с пресата за изправяне

Как да се сдобием с перфектно права коса?

12.10.2014г. / 13 00ч.
Криси Табачка
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често си мислим, че перфектно правата коса е много трудно постижение и може да бъде създадена единствено и само в салони за красота. Това обаче далеч не е така.

Много марки, специализирани изцяло в коафьорството и техниката за него, създадоха перфектния уред, с който да изправим дори и най-непокорната коса.

Често дори и най-скъпата преса не успява да се справи с косъма и определено „дълготрайност“ не е нещото, което получаваме.

Преди да се запътите обратно към магазина, помислете дали не допускате някоя от тези грешки.

Не използвате предпазващ от топлината продукт

Този съвет се отнася до всеки един уред, който подлага косата ви на термична обработка. Тъй като този тип третиране е една от основните причини за суха и увредена коса, поставянето на защитен слой е меко казано задължително. След като сте измили косата, нанесете спрей за защита от топлина и разтрийте добре от корените до краищата. По този начин не само, че косата ви ще бъде стилизирана, но ще бъде и предпазена.

Не регулирате температурата

Естествената мисъл е, че след като температурата уврежда косата, то най-ниската ще е най-добре. Това невинаги е точно така. Средната температура е подходяща за нормална коса, а високата – за гъста. Това е така, тъй като най-ниската температура обикновено изисква поредица от повторения, което е по-възможно да увреди косата ви, отколкото един път на по-висока температура.

Не изправяйте в посока надолу

Това е най-често срещаната грешка. Вместо това, опитайте да изправите в посока нагоре – това ще внесе обем в корените и ще изправи по-дълготрайно косъма.

Не използвате гребен

Четка също не се брои. Най-подходящият вариант за вас е да използвате гребен с малко разстояние между зъбците. Задължително срешете косата и след това всеки кичур поотделно, преди да започнете с топлинната обработка. По този начин ще направите косата по-лесна за изправяне и ще премахнете заплитания.

Не оставяте косата да изстине

Ако топлината изправя косата, то студеният въздух я стилизира. Задължително след изправяне оставете косата поне 15-20 минути да изстине. Опитайте се преди да мине това време, да не пипате отделните кичури, защото ще развалите прическата. Освен това, желателно е изправянето да върви по секции, без да повтаряте един и същи пласт веднага.

Размерът

Ако косата ви е по-гъста, желателно е плочите на пресата да бъдат по-дебели. Ако сте с по-тънка грива – по-тънки плоскости. Правилната селекция на преса е ключът към успешно изправяне.

Изправяне на влажна коса

Никога, в никакъв случай не изправяйте косата, докато е още влажна. По този начин директно горите косъма и не постигате никакъв ефект. Влажността на косата е толкова важна, колкото и хидратацията за тялото.

Почистете

Останалите следи от различни маски и препарати, които поставяте в косата, се наслагват върху пресата. Това е една от честите причини, поради която с времето все по-трудно успявате да постигнете добър ефект. За целта, почиствайте пресата поне веднъж седмично.

Коментирай