Здраве и красота

Тайни от аюрведа за изгаряне на калории

Кои билки задействат метаболизма?

15.10.2014г. / 14 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Аюрведа е една от най-старите медицински системи, възникнала в Индия и развивала се в продължение на хиляди години. Философията на тази медицина е заложена в баланса между тялото, духа и ума.

Чрез използваните различни продукти и методи може да прочистите и възстановите баланса в тялото и да ускорите изгарянето на излишните калории. Ето как.

Лимон, мед и канела

Това е една от най-добрите комбинации, която ще ви помогне по естествен начин да дадете тласък на вашия метаболизъм. В чаша топла вода или зелен чай, разтворете една-две лъжички от тази смес.

Комбинацията ще повиши вашата енергия, ще помогне за намаляването на апетита, ще детоксикира организма и ще подобри храносмилането.

Черен или червен пипер

Докато лимонът, медът и канелата вършат чудесна работа за изгарянето на излишните калории, пиперът е една от най-препоръчваните подправки. Добавяйте я към супите, зеленчуковите сокове, салатите и ястията. Консумирайте го всекидневно, като не прекалявайте с количеството, за да не раздразните стомаха си.

Зеле

Идеален зеленчук, който неслучайно е част от прословутата зелева супа за отслабване. Когато е в пресен вид, зелето има по-голяма сила в изгарянето на излишните калории. Хапвайте го всеки ден на салата, супа или го добавяйте в зеленчуковите сокове.

Подпомагане на храносмилането

Една от основните причини за наддаването на излишни килограми е лошото храносмилане. Според аюрведа има няколко незаменими подправки, които подобряват този процес и стимулират изгарянето на излишните калории като джинджифил, лук, чесън, пипер, горчива тиква и други.

Полезни билки

Често срещани билки, предложени в аюрведа за загуба на тегло, са харитаки, женско биле, бибитаки, амалаки, алое вера, тулси и други. Голяма част от тези билки могат да бъдат намерени и под формата на капсули.

Преди техния прием и ако имате някакъв здравословен проблем, добре е да се консултирате с лекар или фармацевт!

Свързани статии

Джинджифил с мед

Не само засилва имунитета, но ускорява изгарянето на калории, особено ако се приема в сутрешните часове. Добавете една-две лъжички от тази смес към чашата чай сутрин или я хапнете на гладно. Джинджифил може да добавяте към плодовите и зеленчукови сокове, супи, салати, ястия.

Пречистване

И не на последно място, според аюрведа се препоръчва веднъж седмично да детоксикирате организма като правите разтоварващ ден на чай, вода и сокове или консумирате бистри зеленчукови супи без сол (но могат да бъдат подправени с пипер). Тази промяна във вашия режим също ще подобри храносмилането и ще помогне за ефективното изгаряне на калории.

Коментирай