Здраве и красота

Забранени храни за среднощно похапване

Край на прегрешението!

18.10.2014г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Мнозина от нас са любители на среднощното похапване и разходките до хладилника или шкафа с лакомствата. Много добре знаем, че поначало яденето през нощта е противопоказно. Но все пак има някои храни, които са още по-вредни в този часови диапазон.

Те ще ви докарат киселинен рефлукс, а това е сериозен проблем, който може да доведе до хронична кашлица, непрестанни болки в гърлото, разваляне на зъбите, разяждане на хранопровода и др.

Алкохол

Той отпуска клапите, които свързват стомаха и хранопровода. Така храната може да се върне обратно по пътя си и докато спите да ви задушава или да предизвика спазми и кашлица.

Сода

Тя е с по-киселинен характер и крие риск от поява на стомашни киселини, които да се връщат към хранопровода. Освен това газираните напитки увеличават налягането в стомаха, което води до подуване, газове и болки.

Мазни храни

Дори да не ви се вярва, към мазните храни се причисляват и сладоледът, бисквитите, вафлите, независимо че не изглеждат мазни на пръв поглед. Не само видимите мазнини са мазнини. Избягвайте преработена храна, защото тя съдържа повече мастни съединения, отколкото си представяте.

Шоколад

Той доказано е с високо съдържание на мазнини, които по принцип се лепят директно на проблемните зони, а през нощта – дори още повече.

Сирене

Сирената са сред най-богатите на наситени мазнини продукти и затова са неподходящи за нощна закуска.

Свързани статии

Ядки

Ядките обикновено се считат за полезна и здравословна храна. Но в малките часове на нощта метаболизмът не е в разцвета си и не е подходящо да похапвате от тях.

Те също са богати на мазнини и се отразяват зле на фигурата и здравето ви, така че не ги яжте през нощта, а само в светлите часове на денонощието.

Все пак има и допустими ядки, които не са чак толкова мазни. Това са шам-фъстъци, бадеми. За разлика от тях фъстъците, макадамията, орехите и кашуто са напълно забранени през нощта.

Плодове

Те са силно киселинни и създават такава среда в стомаха. Една чаша портокалов сок или зелена ябълка са едни от най-лошите решения, които можете да направите в късните часове.

Кафе

Кофеинът предизвиква киселинен рефлукс известно време след като си легнете. Ако е толкова необходимо, пийнете безкофеиново кафе. Избягвайте консумация на кафе след 18 часа вечерта. Това също е вредно за стомаха, не само пиенето на кафе през нощта.

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
гост ( преди 9 години )
Когато превеждате се съобразявайте с някои особености - сода-означава на запад всички газирани напитки като кока кола пепси и др, в Бг содата е прдимно бикарбонат и е антиацид - с противокиселинно действие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
facepalm ( преди 9 години )
"...мазнини, които по принцип се лепят директно на проблемните зони""Те също са богати на мазнини и се отразяват зле на фигурата и здравето ви.."Стига с тази пропаганда от 70-те! Вземете най-накрая и се образовайте малко повече по темата. Първо единствените вредни мазнини са хидрогенираните. Второ прекомерното блъскане на въглехидрати води затлъстяване и плака по артериите, а не мазнините в ядките/сирената/месото. Престанете да лъжете хората с *** си статии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Food ( преди 9 години )
И какво да ядем тогава , вие всичко забранихте ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар