Здраве и красота

Как да почистим устата и небцето

Методи срещу обложен език, лош дъх и остатъци от храна между зъбите

12.11.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Обложеното небце е много неприятен проблем, който възниква поради най-различни причини. Най-често това е храната, която последно сме яли. При специфичните механизми на обработка и ферментация на хранителните частици в устната кухина и стомашно-чревния тракт се получава това неприятно състояние.

Невинаги имаме възможност да си измием зъбите при такова състояние, а и невинаги това помага. Но какво е ефикасно? Отговорът се крие в някои храни, които премахват следите от предишните ястия и напитки, причинили неприятното облагане на небцето и езика, както и лошия дъх, неприятното усещане от лютото и много други.

Мляко

Ако сте яли нещо пикантно, избягвайте да пиете вода, тъй като това само ще усложни положението. Вместо това пийнете малко мляко. Мастните киселини в него неутрализират директно лютото. Освен това, млякото почиства небцето от храните, които сте яли преди това, най-вече тези, които имат високо съдържание на мазнини.

Крекери

Бисквитите или крекерите, както и обикновените вафли от вода и брашно са много ефективни за почистване на небцето. Те могат да бъдат използвани за премахване на всички предишни вкусове от устата, включително пикантно, студено, мазно, горчиво, стипчиво и сладко.

Хляб и вода

Комбинацията от хляб и вода също е подходяща за почистване на небцето и е по-вероятно да ги имате у дома, съответно са по-достъпни от крекерите. Хлябът поглъща ароматите и вкусовете от устата, а водата ги отмива и изплаква устната кухина.

Целина

Целината е страхотен чистач за устата. Тя има груба и хрупкава текстура, която „изгребва“ остатъците от храна в устата. Тя предотвратява лош дъх, размножаване на бактерии, задържани в междузъбното пространство и венците.

Свързани статии

Ябълки

Същото се отнася и за ябълките. Те имат подобни на целината действия за устната кухина. Почистват и освен това спомагат за премахване на зъбен камък.

Вода с лимон

Неслучайно в изисканите ресторанти се предлага вода с лимон между ястията. Така не само се почиства добре устната кухина от вкусовете и ароматите, но се дава възможност за по-качествено усещане от следващата сервирана гозба.

Зелен чай

Зеленият чай почиства небцето и премахва неприятното облагане на езика. Можете да го консумирате веднага след хранене.

Маринован джинджифил

Маринованият джинджифил обикновено се сервира в японските ресторанти, за да очисти небцето между различните суши специалитети. Този метод се използва и в индийската кухня. Можете да си направите домашен маринован джинджифил с малко оцет.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати