Здраве и красота

5 ползи от употребата на ябълков оцет

Успокоява болките в гърлото

10.11.2014г. / 17 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Органичният ябълков оцет е една от най-често използваните добавки в нашата кухня. Освен за овкусяване на сосове, супи, салати, той има редица здравословни ползи.

За някои от тях може да прочетете в следващите редове.

Успокоява болките в гърлото

По време на настинки и грип, болките в гърлото са едно от най-честите неразположения. За да намалите дискомфорта и да ускорите процеса на възстановяване, смесете една чаена лъжичка ябълков оцет, една чаена лъжичка лют червен пипер и три супени лъжици мед в чаша приятно топла (не гореща) вода.

Разбъркайте добре и я изпийте или направете гаргара (за гаргара водата трябва да е хладка). Ябълковият оцет и медът имат антибактериални свойства, а капсаицинът в лютите чушки помага за облекчаване на болката.

Подобрява храносмилането

Ябълковият оцет може да бъде вашият лек при лошо храносмилане. За да намалите образуването на газове, запек и киселини в стомаха, добавете една супена лъжица ябълков оцет в чаша вода или чай и я изпийте няколко минути преди хранене.

По този начин ще се стимулира отделянето на храносмилателни сокове. Тази напитка може да я приемете в моментите, в които усетите, че имате стомашни киселини.

За избелване на зъби

Жълтите зъби не са на мода. Ако върху зъбите ви са се образували по-упорити петна от кафе, чай, вино, натъркайте ги за няколко минути с ябълков оцет. След това изплакнете устата си с вода.

Бъдете внимателни и не правете този избелващ трик твърде често, за да не разрушите зъбния емайл. Изплакването на устата с вода, в която сте разтворили малко оцет, ще елиминира и лошия дъх.

Свързани статии

Помага в отслабването

Някои изследвания показват, че ябълковият оцет може да помогне за загубата на излишни килограми, тъй като оцетната киселина има способността да потиска апетита. Не бива да забравяте, че начинът на хранене и физическите упражнения също са от значение.

Помага при акне

Ябълковият оцет има антибактериални свойства, което го прави идеална домашна грижа при проблемна кожа. Разтворен с малко вода може да се използва като тоник, да се нанася само върху пъпките или да се добавя към домашните маски с хума (хумата е една от най-добрите естествени грижи за кожата и косата).

Коментирай