Здраве и красота

Как работата на смени вреди на мозъчната дейност?

Не се мръщете на работата от 9 до 6. Тя има своите ползи!

10.11.2014г. / 14 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Работата натоварва мозъка, независимо дали е физическа или психическа. Стресът, на който той е подложен се отразява на здравословното му състояние и функционалност. Много хора се мръщят на работата от 9 до 6, но тя си има и своите плюсове.

За разлика от този работен режим, работата на смени има доста негативни отражения за мозъка, според учени, провели изследване по този въпрос.

Изследователите, които анализирали ефектите от дългосрочната работа на смени установили, че са доста вредни за мозъка. Те са обратими, но може да отнеме до 5 години за пълното възстановяване на мозъчната дейност и структура.

Резултатите от това изследване са публикувани в списание Occupational & Environmental Medicine.

Работата на смени предизвиква хронична умора, която засяга естествения биологичен часовник на тялото – така наречения циркаден ритъм. Честите промени в този циркаден ритъм се свързват с редица здравословни проблеми, като някои от тях доста сериозни – сърдечносъдови заболявания, язвена болест, диабет, репродуктивни смущения, някои видове рак.

Циркадните ритми действат като естествена система на тялото за автосъхранение и отмерване на времето през денонощието. Тези механизми управляват телесната температура, съня, будността и други хормонални промени. Те помагат на организма да поддържа правилното си функциониране в зависимост от времето през деня.

Свързани статии

Учените от университета в Тулуза и Суонси изследвали 3000 души, живеещи във Франция. Били им предоставени тестове за проучване на паметовите и когнитивните способности на мозъка. Групата от хора била разделена на такива, работещи на смени и такива, работещи с нормирано работно време.

Тези, които давали разнообразни смени цяла седмица имали значително по-лоши резултати на тестовете в сравнение с другите, работещи с редовно работно време. Според учените, този спад в когнитивните способности идва от хаотичния ритъм и честите промени в ежедневните цикли, с които мозъкът трябва да свиква непрекъснато.

Проучванията показват също, че работещите на нощни смени хора са по-податливи на дефицити на витамин D поради недостатъчното излагане на слънце. Дефицитът на витамин D е свързан пряко с нарушената функция на мозъка.

С течение на времето рискът от смущения в паметта, скоростта на обработка на текстове, разбиране на нов материал драстично се покачва.

Коментирай