Здраве и красота

Тестове за риска от диабет тип 2 в Световния ден на диабета

В над 70% от случаите здравословният начин на живот би могъл да предпази или отложи появата на диабет тип 2

13.11.2014г. / 15 22ч.
Аз жената
Тестове за риска от диабет тип 2 в Световния ден на диабета

Всяка година, от 1991 г. насам, Световната диабетна федерация отбелязва Световния ден на диабета – 14 ноември.

Тази година кампанията, преминаваща под надслов „Здравословното хранене започва със закуската“, насочва общественото внимание към важността на храненето и поддържането на здравословно тегло за превенция и контрол на захарен диабет.

Доказано е, че дори умерена редукция на теглото (2-5%) води до подобряване контрола на диабета, свързано с редукция на кръвната захар. Известно е също, че над 70% от случаите на диабет тип 2 биха могли да бъдат предотвратени или отложени посредством здравословен начин на живот.

На събитие, организирано от АстраЗенека по случай Световния ден на диабета, доц. Даниела Попова, водещ специалист в областта на ендокринологията и диететиката, представи някои от основните принципи на балансираното хранене за намаляване риска от диабет тип 2 и избягване на усложненията при диабетно болните.

По повод Деня на диабета, 14 ноември, започва информационна кампания в 30 ДКЦ-та в цялата страна, в рамките на която хората могат да си направят тест за риска от развитие на ЗД2 и да получат примерно седмично меню, съобразено със съвременните изисквания за балансирано хранене.

По данни на Международната диабетна федерация с диагноза „захарен диабет“ в момента са над 382 млн. души, като почти половината от тях не знаят за това. Според прогнозите през 2013г. техният брой ще наброява 592 милиона.

В България пък диабетно болните са над 577 000.

Лечението на захарния диабет тип 2 е една от най-динамично развиващите се области – от изобретяването на първия човешки инсулин през 1978 г., през терапиите за еднократно седмично приложение до най-новите подходи – с близък до физиологията на човека механизми на действие. Само за последното десетилетие в тази област са налице три иновативни терапии.

„В резултат на конструктивния диалог и активно сътрудничество между институциите, Българското дружество по ендокринология, индустрията и медиите, болните от диабет у нас имат достъп до съвременни и иновативни терапии“, коментира Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България.

Коментирай