Здраве и красота

Как да се отървем от сърбежа по време на тренировка?

Потенето причинява сърбеж на някои места

20.11.2014г. / 12 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Забелязали ли сте, че по време на тренировка започвате да изпитвате сърбеж и то най-вече по местата, на които се потите най-много? Това е доста често срещано явление, което се причинява от топлината, отделяна при тренировка. За съжаление, това неприятно усещане не е тревожно и не означава, че ви има нещо, но можете да направите някои неща, за да го предотвратите.

Защо се случва този сърбеж?

Когато тренирате, мускулите, които работят създават топлина, която се разпространява и вдига общата температура на тялото. За да се разсее тази топлина и да се регулира температурата на тялото, то снабдява с повече кръв зоните на натоварване.

Когато излишната топлина „пристигне“ в по-хладните зони, тялото се обърква и отчита това като контузия. Кожата започва да освобождава хистамин в опит за самозащита. Хистаминът предизвиква сърбеж, който се усилва на местата, които отделят пот в този момент. Потенето е естествен механизъм за охлаждане, но потта утежнява сърбежа и усещането се засилва.

Свързани статии

Къде се случва това?

Различните хора имат различно усещане за интензивност на сърбежа. Освен това се потят на различни места. Но най-често всички се потим по главата, шията, лицето, бедрата по време на тренировка.

Как да предотвратите сърбежа?

Ключът към намаляването или пълното предотвратяване на сърбежа е да запазите тялото си максимално охладено по време на тренировка. Ето какво можете да направите:

  • Носете дрехи от естествени материи, които дават възможност на тялото да диша и които попиват потта, а не я запарват върху кожата.
  • Носете винаги салфетки със себе си, за да можете да попивате излишната пот преди да е раздразнила кожата ви.
  • Ако тренирате на закрито, включете вентилатор, за да поддържате температурата на помещението по-ниска. В никакъв случай не го насочвайте към себе си и не тренирайте в прекалена близост до него, за да не се схванете. Можете също да отворите прозореца, ако имате тази възможност.
  • Ако тренирате на открито се опитайте да избягвате горещите часове на деня (през лятото). Упражнявайте се рано сутрин или след залез слънце, когато температурите спаднат.
  • Намалете интензивността на тренировката. Можете да удължите времето за сметка на натовареността, за да не се лишавате от количество изгорени калории.

Ако проблемът продължава, консултирайте се с лекаря си.

Коментирай
Свободно време