Здраве и красота

6 причини да консумирате семена от резене

Резене, див копър - както и да го наричате - все е полезно!

24.11.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Копърът е високо ценена и добре известна подправка в нашата традиционна кухня. Но и резенето напоследък започна да придобива популярност, особено покрай широко навлизащата средиземноморска кухня у нас. Може би се чудите какво точно е това – резенето е див копър, нарича се още копрец, полски копър, аптекарски копър, морач, фенел, фенхел, сминд, лъжлив сминдух. Така че, изобщо не е непознат продукт.

Семената на резенето са изключително полезни. Ако досега не сте ги употребявали под някаква форма, време е да научите защо е нужно да го правите по-често!

Превенция срещу рак


Семената на дивия копър са прекрасен източник на селен. Селенът е отговорен за функцията на чернодробните ензими. Той детоксикира канцерогенните съединения в организма и потиска възпалителните процеси, като намалява риска от развитие на различни тумори.

В тези чудесни семена се съдържат и големи количества витамин С и А, които са мощни антиоксиданти и защитават клетките от свободните радикали.

Фолиевата киселина в резенето предотвратява развитието на туморни процеси, причинени от различни ДНК мутации.

Подобрява сърдечното здраве


Фибрите в резенето се прикрепят към жлъчните соли и намаляват тяхната абсорбция в дебелото черво. Това спомага за намаляване на лошия холестерол. Калият в дивия копър пък намалява риска от смърт, причинена от исхемична болест на сърцето. Витамин В6 и фолиевата киселина предотвратяват натрупването на хомоцистеин. Той е отговорен за увреждането на стените на кръвоносните съдове и сърдечните заболявания.

Подобрява здравето на костите

Семената от резене са богат източник на желязо, калций, магнезий, цинк, фосфор и витамин К. Комбинацията от всички тези минерали допринася за укрепване здравината и плътността на костите.

Свързани статии

Метаболизъм и управление на теглото

Витамин В6 ускорява метаболизма като спомага за разграждането на сложните въглехидрати и протеини до по-прости, съответно глюкоза и аминокиселини. Диетичните фибри помагат за подобряване на теглото и удължават усещането за ситост.

Подобрява състоянието на кожата

Съдържанието на витамин С в дивия копър е от съществено значение за здравето на кожата. Неговата роля в провокирането на синтеза на колаген е много важна. Той действа и като антиоксидант, което допълнително подпомага кожата срещу процесите на стареене и поява на бръчки.

Естествен източник на естроген

Семената на резенето са натурален източник на фитоестрогени. Те контролират менструалния цикъл и играят важна роля за плодовитостта. Изследванията показват, че фитоестрогените подпомагат и насърчават различни фактори, свързани с регулиране на теглото, мастната обмяна, разхода на енергия.

Коментирай