Здраве и красота

Жени, яжте шоколад без угризения!

За какво е полезен шоколадът от женска гледна точка?

27.11.2014г. / 08 03ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Не се чувствайте виновни, когато си похапвате шоколад. Той може да е вреден за фигурата ви в големи количества, но определено не трябва да бъде изключен напълно от диетата ви.

Натуралният шоколад е особено полезен за жените. Вижте защо!

Намалява риска от инсулт при жените

Проучванията показват, че жените, които консумират повече черен шоколад, имат 10% по-нисък риск от инсулт.

Какаото е препълнено с флавоноиди, които имат мощни антиоксидантни свойства и потискат окислението на липопротеините с ниска плътност. Те са тези, които предизвикват сърдечни заболявания и инсулт.

Шоколадът доказано понижава кръвното налягане, инсулиновата резистентност и предотвратява образуването на съсиреци.

Шоколадът може да предотврати усложнения при бременност


Проучванията показват, че теоброминът – химическа съставка в шоколада, може да предотврати прееклампсията, която е основен фактор за възникване на сериозни усложнения през бременността.

Прееклампсията предизвиква повишаване на кръвното налягане при бременните жени, а похапването на шоколад може да намали този риск с до 69%. Заслужава си!

Свързани статии

Шоколадът облекчава симптомите на предменструален синдром

Чистият шоколад предизвиква освобождаването на ендорфини, които помагат за намаляване на чувствителността към болката. Освен това влияят положително върху симптомите на тревожност. Подобряват настроението и предотвратяват подуването и задръжката на вода.

Шоколадът предпазва от сърдечносъдови заболявания

Изследователите са установили, че консумацията на 75 г шоколад на ден с високо съдържание на какао (повече от 70%) понижава ензимите в кръвта, провокиращи повишаването на кръвното налягане.

Шоколадът намалява болката

Изследване, публикувано в Journal of Neuroscience показва, че лабораторни мишки, върху които са правени изследвания, реагирали на болката много по-бавно, докато ядели шоколад. Това показва, че механизмите на чувствителност към болката са доста притъпени при консумация на вкусното изкушение.

Коментирай