Здраве и красота

Как да ограничите радиацията от мобилния телефон?

Какво можете да направите, за да предпазите здравето си?

01.12.2014г. / 14 17ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки ден използваме мобилните си телефони. Те се превърнаха в неизменна част от нашето ежедневие. Чувстваме се безсилни без тях. В тях е цялата ни нужна информация, в тях пазим спомените си, те са връзката с близките, колегите, със света.

Но те излъчват радиация, която влияе зле на здравето. Доказано е, че излъчването на радиация не е чак толкова голямо, но то все пак съществува, което при продължителна употреба подлага на съмнение здравето ни.

А ние всички използваме телефоните си непрекъснато. Ако не ги използваме, то поне те са в непрекъсната непосредствена близост до тялото ни.

Какво трябва да направим, за да ограничим достъпа на радиация до тялото си?

Дръжте телефона възможно по-далеч от главата си

Радиацията е най-вредна за мозъка и очите. Затова е важно да го държите възможно най-кратко време в непосредствена близост до главата си. Използвайте слушалки или високоговорител, когато това е възможно. Безжичните устройства също са подходящ вариант.

Дръжте телефона далече от тялото си

Повечето хора носят телефоните в джобовете на дрехите си за по-голямо удобство. Така те са винаги близо, което дава възможност за незабавна реакция, когато някой ви търси. Но държането на телефона в джоба улеснява достъпа на радиация директно към тялото.

За предпочитане е телефонът да се носи в чантата и то не от страната, която се допира до тялото ви. Когато сте в режим на разговор, отново използвайте слушалки или безжично устройство, когато това е възможно.

Изпращайте съобщения

Изпращайте повече съобщения, вместо да говорите. Изберете тарифен план, който включва повече SMS-и и ги използвайте. Така ще ограничите директното допиране на телефона до ухото си многократно през деня.

Изчакайте, докато ви вдигнат

Когато набирате някого, не дръжте слушалката до главата си. Цифровите телефони показват кога лицето от другата страна е вдигнало слушалката, така че не ви се налага да слушате през цялото време продължителното звънене. Това е добър начин да ограничите поне малко излъчената към тялото ви радиация.

Свързани статии

Купете му специален калъф

Купете си дебел калъф, който да възпрепятства излъчването на радиация към тялото ви. Съществуват специални антирадиационни калъфи, които предпазват от вредното микролъчение. Важно е да се внимава какъв продукт ще се подбере, защото някои предпазват само частично.

Изключвайте телефона си през нощта

Това е много важно, тъй като тялото е най-уязвимо от последиците на радиацията, когато сте заспали и всички биологични механизми на защита са притъпени.

В най-добрия случай, вие трябва да изключвате телефона си всеки път, когато не го използвате, но в днешния свят това е невъзможно, затова го правете поне нощем.

Ако използвате телефона си като будилник, поне го дръжте максимално далече от себе си.

Не го използвайте на места с лош сигнал

Когато устройството търси по-силен сигнал, то излъчва още повече лъчение, отколкото през останалото време. На места с ниска мощност на сигнала, в селски райони и слабо населени места, телефонът ви прави усилия да се свърже с мрежата, което предполага излъчване на допълнително радиация.

Избягвайте употребата му в затворени пространства

Ако сте в асансьора, отложете разговора за по-късно. Изобщо, разговорите в автомобил, автобус, влак, малки помещения са много вредни. Телефонът изразходва по-голям ресурс за осигуряване на сигнал, като отделя повече радиация, за да се свърже с мобилната клетка в района.

Коментирай