Здраве и красота

Грижа за мазна кожа с авокадо, портокал и мляко

За красива и здрава кожа без излишно омазняване

05.12.2014г. / 15 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Мазната кожа често бива наричана проблемна. За дамите, които имат мазни или смесени кожи, отделянето на повече себум, запълнените пори и пъпките често са причина за дискомфорт и ниско самочувствие. Нужни са ежедневни специални грижи както и ежемесечно почистване на лицето.

В допълнение е хубаво да се правят и домашни маски с натурални съставки. Вижте кои са подходящи за мазната кожа. Правете тези маски веднъж или два пъти седмично.

Маска с авокадо и яйчен белтък

Въпреки че авокадото по-често присъства като съставка в домашните маски за лице за суха кожа, то е чудесна грижа и за по-мазните кожи. Тази маска действа подхранващо и помага за регулирането на себума.

В купичка смесете половин добре узряло авокадо, заедно с 1 яйчен белтък и 1 супена лъжица лимонов сок. Разбъркайте добре съставките и ги нанесете върху почистено лице, като избягвате зоната около очите. Маската трябва да престои 20 минути, след което се изплаква с чиста вода.

Маска с Алое вера и портокал

Мазните кожи също се нуждаят от интензивна хидратация и витаминно подхранване. Комбинацията между алое и портокал е повече от добра грижа. Витамин С, който се съдържа в изобилие в цитрусовия плод, спомага за синтеза на колаген, стяга кожата и прави тена й свеж.

Алое вера хидратира, успокоява и намалява появата на пъпчици. В купичка смесете 1 супена лъжица прясно изцеден портокалов сок и 1 чаена лъжичка гел от алое вера.

Разбъркайте добре и нанесете върху почистена кожа за 15 минути. След това изплакнете с хладка вода и ако е необходимо нанесете подходящ крем.

Свързани статии

Маска с краставици, кисело мляко и овесени ядки

Комбинирането на тези три съставки ще регулира омазняването без да изсушава кожата. В купичка смесете малко парче настъргана краставица (или направена на пюре в кухненски робот), 1 супена лъжица кисело мляко и 1 супена лъжица овесени ядки (сухи и предварително смлени).

След като смесите трите съставки, поставете маската на почистено лице за 10-15 минути и изплакнете с хладка вода.

Коментирай