Здраве и красота

Неща, които трябва да почистваме по-често

Мобилните и стационарни телефони

16.12.2014г. / 12 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Почистването определено не е най-забавното занимание за деня, но е необходимо. Има предмети и вещи, до които се докосваме всекидневно и те са подходяща среда за разпространението на микроби. Споделяме кратък списък на това, което трябва да почиствате по-често.

Компютъра

Всичко, което установява пряк контакт с нашите ръце има плашещо висока концентрация на микроби. Независимо колко често се налага да използвате компютъра си, почиствайте монитора, клавиатурата, мишката и разбира се бюрото преди всяка употреба. Използвайте мокри кърпички с висока концентрация на алкохол, които са предназначени за почистването на техника.

Вратата на хладилника

Без значение дали става въпрос за хладилника у дома или този в офиса, почиствайте вратата и дръжката му с дезинфекциращ препарат веднъж седмично. Дори и най-микроскопичните бактерии и вируси могат да се разпространят върху храната, която съхранявате в него. Никога не знаете кой от близките или колегите ви предварително е измил ръцете си.

Вашият автомобил отвътре

Почиствайте таблото, волана, поставката за кафе, детското столче, пепелника и всичко останало веднъж седмично.

Местата, в които съхранявате кафето си или храната създават благоприятна среда за натрупването и разпространението на микроби. Особено внимателни бъдете с детското столче и всичко в близост до него, което детето може да докосне.

Мобилни, стационарни телефони, таблети

Всеки ден се налага да телефонираме в работата или от мобилния ни. Тези устройства, които улесняват живота и комуникацията ни също са добро място за развитието на бактерии. До тях се докосвате не само вие, често ги пипате с мръсни ръце, поставяте ги на непочистени повърхности и т. н. Почиствайте телефоните си всеки ден.

Умивалника в банята и ваната

Помислете за всички плесени и микроби, които се развиват във влажната среда. Затова почиствайте ежедневно умивалника и ваната.

Четките за грим

Колко често ги почиствате? Не забравяйте, че по тях всекидневно се натрупват мъртва кожа и грим, които ви е разнасяте върху кожата си. Това е предпоставка за появата на алергии, обриви, дори възпаления на очите. Веднъж седмично почиствайте четките си за грим с топла вода и шампоан.

Свързани статии

Чантата

По нея също се задържат доста микроби. Оставяте я къде ли не – в заведенията, градски транспорт, обществени тоалетни. Веднъж месечно почиствайте или ако материята позволява изпирайте чантата си. Ако е от кожа, използвайте специални кърпички за почистване на естествени материи.

Килимите

Помислете какво преминава всекидневно върху вашите килими. Домашни любимци, децата с обувките и т. н. Освен почистване с прахосмукачка не забравяйте, че килимите трябва да се перат или да се почистват със специални препарати за тази цел. На 3-4 месеца е добре да правите такова почистване.

Коментирай