Здраве и красота

Камфорът – лечение от природата

Камфор за здраве и красота

16.12.2014г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Камфорът е основна съставка на много средства срещу болка, възпаления и отоци. Лечебните му свойства са толкова много, че ако не използвате камфорово масло, екстракт от камфорово дърво или изобщо камфор под каквато и да е форма, ще сгрешите.

Защо е добре да използвате камфор за здраве и красота?

Облекчава респираторни проблеми

Камфорът е едно от най-разпространените средства за облекчаване на кашлицата, настинката, астмата и бронхита. Смесете 1 с. л. камфор в 1 л вряла вода. Вдишвайте парата от тази смес в продължение на поне 10 минути по 2-3 пъти на ден и ще усетите незабавно облекчение.

Подобрява симптомите на главоболие

Ако сте претоварени и стресът се отразява на главата ви, вероятно страдате от чести главоболия. За да облекчите напрежението и главоболието, направете масаж с камфорово масло. Намажете челото, гърдите и гърба и направете лек масаж. Този похват се използва от векове в аюрведа.

При болки в ставите

Камфорът е активна съставка на много мехлеми срещу болки в ставите. Той стимулира разширяването на капилярите и регулира кръвното налягане във вените и артериите около ставите. Това значително намалява болките и възпалението.

Масажирайте засегнатите места и ще усетите бързо облекчение.

Подобрява храносмилането и кръвообращението

Камфорът е стимулант и чрез проникването през кожата може да повлияе положително на храносмилателния тракт и отделянето. Той е ефикасен при газове, подуване на корема и тежест в червата.

Лечение на акне

Подобно на мехлемите за болки в ставите, камфор се съдържа и в много препарати срещу акне. Камфорът има антимикробни свойства, които контролират секрецията на себум. Добавяйте малко етерично масло от камфор към ежедневните си средства за почистване за по-добър ефект.

За успокояване на нервите

Камфорът има анестетични свойства, което го прави идеален за успокояване на нервите, тревожността, нервността. Също така е много ефективен при спазми, пристъпи, епилепсия, гърчове.

Бори се с инфекциите

Инфекции, предизвикани от гъбички или бактерии по кожата и ноктите се повлияват много добре след употреба на камфор. Прилага се локално върху засегнатата област.

Свързани статии

При напукани пети

Суха, напукана и лющеща се кожа на петите? Няма проблем – намажете с етерично масло от камфор. Можете да си направите баня с камфор за по-добър ефект. В леген с топла вода разтворете парче сух камфор и накиснете краката за около 10 минути.

Почистете краката с пемза и след това измийте с чиста вода. Нанесете лосион или вазелин, сложете памучни чорапи и ги оставете за през нощта. Това ще намали напукването и лющенето.

Насърчава растежа на косата

Смесете камфорово етерично масло с балсама си за коса. Намажете косата си с тази смес. Изчакайте 10-ина минути да подейства, след това измийте с шампоан. Камфорът ще направи косата лъскава и блестяща. Освен това ще я релаксира и приглади.

Намалява косопада

Ако страдате от косопад, камфорът ще ви помогне да предотвратите падането на косата. Той укрепва корените на косъма и го прави по-здрав.

Предпазни мерки:

Бъдете особено внимателни, когато използвате камфор, защото той е токсичен и ако бъде погълнат, може да стане сериозен проблем.

  • Камфорът е безопасен при локално прилагане, но в никакъв случай не трябва да се прилага върху наранена или кървяща кожа. Това може да предизвика зачервяване или раздразнение.
  • Не го използвайте ако сте бременна или кърмите. Дръжте камфора далеч от деца.
  • Не поглъщайте камфор в никакъв случай под каквато и да е форма. Той може да доведе до припадъци и фатален край, веднъж попаднал в организма.
  • Не загрявайте във фурна или микровълнова печка продукти, съдържащи камфор.
Коментирай