Здраве и красота

Нужни ли са мъдреците и кога трябва да ги отстраним?

Кътниците, които създават само проблеми

18.12.2014г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Мъдреците винаги са предизвиквали противоречиви нагласи у хората. Всички хора се молят мъдреците им да не израснат, защото в почти всички случаи те предизвикват усложнения и се налага изваждане.

Нека отговорим на няколко въпроса, касаещи мъдреците!

Какво представляват те?

Мъдреците са третият набор от кътници, които се развиват по-късно и поникват в тийн-периода или до средата на 20-те години. Те играят важна роля в укрепването на венците, но могат да предизвикат сериозни усложнения и щети по останалите зъби, нерви или челюстната кост. Това налага премахването им.

Защо се наричат мъдреци?

Осмите кътници се наричат така, защото поникват във възрастта, в която се предполага, че вече сте достигнали някакво съзряване, предполагащо мъдрост, а именно между 18 и 25-годишна възраст.

Защо са ви нужни мъдреците?

Предполага се, че нуждата от мъдреци е била много по-изявена в ранните години на човечеството, когато хората са ядели сурови храни, ядки, сурово месо и корени. Тези храни изискват значително по-силна захапка, която предполагала по-голям набор от здрави кътници.

Днес с развитието на хранителната промишленост, а и от гледна точка на меките и сготвени храни, които ядем, постепенно се усеща излишъкът на тези кътници. Затова те започват постепенно да израстват все по-късно в живота на човек. При някои хора дори не израстват, но в по-редки случаи.

Свързани статии

Защо израстването на мъдреците е болезнено?

Мъдреците са предразположени към инфекции, възпаления, проблеми с венците. Много по-податливи са на кариес заради местоположението си навътре в устата, където е труднодостъпно за почистване.

В тази най-задна част на устната кухина има предпоставка за размножаване на микроби, причинено в резултат от обработването на храната и задържането на частици от нея.

Задължително ли е премахването на мъдреците?

Мъдреците са изложени на голям риск от инфекции, което подлага на съмнение здравето и функционалността им. Важно е да се поддържа изключителна хигиена, за да се избегнат бъдещи проблеми. Правилното измиване и изплакването с антибактериална вода за уста са от първостепенно значение.

Кога и как е най-добре да отстраните мъдреците, ако те проявяват признаци на заболяване?

Ако осмите кътници проявяват симптоми на усложнения, трябва да се консултирате със зъболекар, който да прецени дали зъбите трябва да се лекуват или да бъдат извадени оперативно.

Според статистиката, хората, които са изчакали с отстраняването на мъдреците след 35-тата си годишнина, са имали повече усложнения в сравнение с онези, които са ги извадили в по-ранна възраст.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Пре-мъдър ( преди 9 години )
До Мъдрец (вид зъб): Мъдрецът може и да е вид зъб, но точно заради разположението си създава много повече проблеми, отколкото който и да е друг зъб в устата! Моите не могат да поникнат вече 4-та година и създават само гнойни джобове. Така че, не ми обяснявай, че са като всички останали зъби, защото не са, именно заради лошото и местоположение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Мъдрец (вид зъб) ( преди 9 години )
До Пре-мъдър: "Модерните" зъболекари и съответно подобни статии се опитват да ни внушат, че е добре превантивно да се извадят мъдреците, за да нямаш проблеми в бъдеще, което е глупост! А развалените мъдреци... зависи колко са развалени. Защото ако си вадехме всеки развален зъб, 90% от хората щяха да бъдат без зъби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Пре-мъдър ( преди 9 години )
А ако са развалени как ще държат моста, според теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Мъдрец ( преди 9 години )
Само че един ден, когато се наложи да си сложите мост, мъдреците ще ви трябват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар