Здраве и красота

Захарта по-вредна за кръвното налягане от солта?

Учените свързват консумацията на захар със сърдечносъдовите заболявания

05.01.2015г. / 13 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Свикнали сме да обвиняваме солта за сърдечносъдовите заболявания и усложненията, произтичащи от тях. Натрият предизвиква задръжка на течности в организма, което повишава значително кръвното налягане.

Преработените храни са пълни с излишна сол с цел подобряване вкуса и трайността на храната. Това обаче в много случаи носи последствия за здравето.

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания, което е и основна причина за много смъртни случаи в световен мащаб. Досега се смята, че ограничаването на количествата сол в диетата помага значително за намаляване кръвното налягане.

Но според последни изследвания се оказва, че захарта има не по-малко вреден дял при наличието и усложнението на този вид заболявания. Дори резултатите, публикувани в списание Open Heart показват, че намаляването на солта има минимален ефект върху контрола на кръвното налягане, а дори прием, по-малък от 3 г на ден може да има и вреден ефект.

Вместо това, според изследването, диетичните насоки би следвало да се насочат към приема на захар, по-специално фруктоза, за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания.

Преработените храни са основен източник на натрий, но и на добавени захари, които са рафинирани въглехидрати.

Изследването посочва, че резултатите показват какво огромно значение има захарта върху кръвното налягане. Значението й е дори по-голямо от това на натрия. Заключението на изследователите е, че фруктозата обостря хипертоничните кризи, кактои други сърдечносъдови проблеми.

Свързани статии

Високофруктозният царевичен сироп се използва в газираните напитки и преработените храни. Високото съдържание на такива захари в хранителния режим е свързано с лошия профил на мазнините в кръвта, високите нива на инсулин на гладно и увеличава два пъти риска от развитие на метаболитен синдром.

Доказателствата показват, че хората, чийто хранителен прием на добавени захари се равнява на най-малко една четвърт от общия калориен прием за деня, имат три пъти по-голям риск от сърдечносъдови заболявания в сравнение с тези, които консумират по-малко от 10%.

Ограничаването на всички тези продукти с добавени рафинирани захари е най-добрият начин да се намали общата консумация на излишна глюкоза. Изследователите подчертават, че естествените въглехидрати в плодовете и зеленчуците не са причина за безпокойство и не трябва да се лишавате от тях.

Световната здравна организация препоръчва консумацията на въглехидрати за ден да не надхвърля повече от 10% от общия хранителен прием. Това означава до 50 г захар на ден за средностатистически възрастен човек.

Коментирай