Здраве и красота

3 подправки, които имат отхрачващо действие

Бързо облекчават неразположенията

02.01.2015г. / 10 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

При настинки и грип едно от най-честите неразположения е натрупването на храчки. Устойчиви, могат да предизвикат затруднено дишане, трудности при преглъщане на храна и напитки.

Към медикаментите, които прилагаме за лечението на кашлицата и хремата е добре да добавим и няколко естествени лека, които доказано имат отхрачващо действие. Вижте кои са.

Куркумата

Куркумата не само прави ястията по-апетитни, но има и много ползи за здравето. Подправката има силни антибактериални свойства и редовният й прием може да помогне за премахването на натрупаните храчки.

За да се възползвате от лечебното й действие, направете си чаша топло мляко с малко мед и куркума. Пийте тази напитка сутрин и вечер. В случай, че имате непоносимост към лактоза, разтворете куркумата в чаша топла вода.

Джинджифил

В последните няколко години джинджифилът се превърна в една от най-често използваните подправки. Добавяме я към чайове, пресни сокове, смутита, сладкиши. Пресен или сушен, джинджифилът засилва защитните сили на имунната система, бори се с инфекции и има противовъзпалителни свойства и силно отхрачващо действие.

Винаги добавяйте от него към ароматната чаша чай, супите, ястията. За да подобрите вашето състояние, два пъти на ден си правете билков чай, в който добавяйте малко количество настърган джинджифил.

Лют червен пипер

Ако сте любители на пикантните храни, този естествен лек е за вас. Приемът на лют червен пипер поддържа кръвоносната система здрава, спомага за прочистването на дихателните пътища и за по-лесното отделяне на натрупаните храчки.

Свързани статии

Смесете в купичка една четвърт чаена лъжичка лют червен пипер, настърган пресен джинджифил, една-две супени лъжици мед и две супени лъжици вода. Разбъркайте добре сместа и приемайте от нея по една-две супени лъжици три пъти на ден.

Ако до седмица натрупването на храчки не намалее, придобили са зелен или жълт цвят, усещате тежест в гърдите, трябва да се консултирате с лекар, защото това може да подсказва за наличието на по-силна инфекция като бронхит.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
=/= ( преди 9 години )