Здраве и красота

Минерали срещу косопад

Кои елементи са необходими за предотвратяване на косопада?

04.01.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Загубата на коса е огромен проблем за много хора. Оплешивяването се случва най-вече при мъжете, но косопад се наблюдава изключително много и при жени. Причините могат да са много – стрес, хормонален дисбаланс, неправилно хранене и други.

Храненето е от голямо значение. Липсата на важни минерали спомага за утежняването на проблема косопад. Кои са основните минерали, които са необходими, за да предотвратите загубата на коса?

Мед

Медта е минерал, който мощно предотвратява загубата на коса, както и други здравословни проблеми като анемия, хронична умора и диария. Медта изобилства в морските дарове, най-вече в стридите, калмарите и омарите.

Вегетарианците могат да си я набавят от лещата, бобовите растения, шоколада и соята.

Йод

Йодният дефицит е пряко свързан с косопада. Липсата на йод може да доведе до хипотиреоидизъм и поява на гуша, а тези заболявания на щитовидната жлеза могат да доведат до косопад и изтъняване на косъма по не съвсем известни пътища.

Свързани статии

Селен

Липсата на селен в организма предизвиква некачествено функциониране на щитовидната жлеза, сърдечносъдови заболявания и загуба на коса. Важно е да се консумират храни, богати на селен като ядки, месо, зелени листни зеленчуци и яйца.

Силициев диоксид

Силициевият диоксид е съединение, което се набавя от ориза, зелените листни зеленчуци и ечемика. То предизвиква производството на кератинов сулфат, който е отговорен за укрепването на косъма, увеличава циркулацията на скалпа и стимулира растежа на косата.

Цинк

Липсата на цинк в организма причинява сериозна загуба на коса поради отслабени космени фоликули. Цинкът се набавя от постно месо, стриди, ядки, зърнени храни и леща.

Коментирай