Здраве и красота

Храни, провокиращи гърления и носния секрет

Какво да ядем и какво не в студените дни, в които върлуват грипът и настинката?

27.01.2015г. / 14 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Слузта в носа, гърлото е вещество, което се произвежда от носната лигавица или тази на гърлото, когато имаме настинка, когато гърлото ни страда от някаква инфекция или когато имаме кашлица.

Тази слуз всъщност е полезно вещество, защото тя прочиства дихателните пътища от микроби и бактерии, които могат да навредят на тялото, навлизайки навътре в дихателните пътища.

При бронхит, кашлица, настинка, астма или друго заболяване на дихателните канали слузта се увеличава. Ако не се вземат мерки, в тази слуз може да се натрупат бактерии, които да доведат до усложнения.

Някои храни причиняват повишена секреция на слузта, а други я възпират. Кои са те?

Храни, които повишават секрет

Млечни продукти

Млечните продукти имат особени алергени, които се отразяват зле на някои хора. Те могат да провокират повишено отделяне на секрети от носа и гърлото. Те могат да сгъстят слюнката и да направят преглъщането затруднено.

Кофеин

Напитки като кафе, чай, безалкохолни напитки, които съдържат кофеин, предизвикват повишена секреция на слуз. Кофеинът е диуретик, който дехидратира тялото, а то реагира като повишава секретите на дихателните пътища, за да компенсира загубата на течности.

Хранителни алергени

Хората, които имат непоносимост към някои храни, предизвикващи алергични реакции, страдат от повишена секреция на слуз при консумация на такива храни – месо, млечни продукти, ядки, глутенови и соеви продукти.

Месо

Месото и яйцата съдържат много протеини, които могат да причинят натрупване на слуз в гърлото. Рибата и птичето месо са относително безопасни за разлика от червените меса, месата, богати на наситени мазнини и преработените меса като колбасите.

Ядки и зърнени храни

Сухите ядки не са сред алергените, но мазните ядки причиняват повишена секреция на слуз от носа и гърлото. Семената, бобовите култури, оризът и овесените ядки също са сред подбудителите на производството на слуз.

Храни, които възпират производството на секрет

Джинджифил

Джинджифилът всъщност не спира производството на слуз, но спомага за потушаване симптомите на грип и настинка, което от своя страна намалява секрецията на течности от дихателните пътища.

Джинджифилът освен това увеличава имунитета.

Мед

Медът има антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Освен това съдържа много антиоксиданти и флавоноиди, които намаляват слузта и успокояват раздразнените дихателни пътища.

Лук

Лукът има остри миризма и вкус и знаем, че може да предизвика повишено секретиране на сълзи и слуз от гърлото и носа. Но тази острота е перфектна за изчистване на слузта от бактерии и микроорганизми. Лукът има и антибактериални вещества, които предпазват от вирусни и бактериални инфекции.

Тиква

Тиквата също има мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства, които помагат за лечението на инфекции в синусите като същевременно намаляват слузта.

Свързани статии

Грейпфрут

Грейпфрутът съдържа салицилова киселина, която има много силни антисептични свойства. Яденето на грейпфрут помага да преборите грипа и настинката, следствие от което е намаляването на гърления и носния секрет. Това улеснява дишането и оздравителните процеси.

Ананас

Ананасът е полезен не само за намаляване на секрета, но и при заболявания на очите, подобрява здравето на венците и регулира храносмилателната система.

Лют червен пипер

Той съдържа активна съставка, наречена капсаицин, който го прави пикантен. Лютият червен пипер спомага за намаляването на слузта и оздравяването на организма.

Чай от лайка

Доброто старо средство срещу грип и настинка от нашите баби е чаят от лайка. Това не е случайно. Неговите качества са доказани през вековете. Той намалява възпалението, което причинява свръхпроизводство на слуз, като по този начин помага на тялото да се прочисти.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )