Здраве и красота

Как да се справим със зимните алергии?

Кои са те?

30.12.2014г. / 11 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Свикнали сме да смятаме, че пролетта е времето, в което се провокират най-много алергии. Но зимата също може да отключва алергични реакции.

През зимата, например акарите и плесените могат да активизират имунната ви система и да предизвикат имунен отговор на дразненията, което обостря симптомите и влошава цялостното състояние.

Обострената алергия може да продължи седмици, дори месеци. Затова е добре да знаем какво може да я предизвика и как да се предпазим от усложнения.

Кои алергии могат да възникнат през зимните месеци?

Такива причинени от:

  • Мухъл
  • Прах
  • Акари
  • Домашни любимци
  • Парфюми

Какви са симптомите?

  • Хрема
  • Кихане
  • Сълзене на очите, сърбеж в носа или дразнене в гърлото
  • Упорита кашлица

Хората с астма могат да имат хрипове в гърдите, затруднено дишане или възпрепятствана проходимост на дихателните пътища.

Лечение на зимните алергии

Най-общо се използват антихистаминови средства, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия. При прекалено силни симптоми, които не се повлияват от стандартните медикаменти, може да се прибегне и до стероидни противовъзпалителни средства – най-вече инхалатори при пристъпи на астма и силен задух.

Как можете да предотвратите зимните алергии?

Дръжте дома си колкото се може по-добре обезпрашен. Много е важно да не провокирате пристъпи при наличие на домашна прах. Завесите, килимите, тапицерията на мебелите – всичко трябва да е идеално обезпрашено.

Свързани статии

Мокетите и килимите са едни от най-силно събиращите прах домашни аксесоари. Ако и във вашия случай това е така, отървете се от тях. Модерните и лесни за поставяне ламинати са по-добър вариант, защото се почистват по-лесно и събират значително по-малко количество прах.

Внимавайте в дома ви да не се задържа влага. Тя е предпоставка за поява на мухъл и плесени, които могат да влошат състоянието ви.

Пушенето трябва да става единствено на открито. Животните също е добре да се гледат на двора. Ако нямате такъв, но имате силна алергия се постарайте да ги къпете на всеки 2 седмици.

Какво различава симптомите на алергията от тези на грипа и настинката?

При грип и настинка могат да са налице повишена температура и болки в ставите. По това най-добре ще различите дали имате алергичен пристъп или просто настинка.

Останалите симптоми си приличат – кихане, кашляне, повишен секрет от носа, гърлото и очите. Симптомите на грипа продължават не повече от седмица, когато няма усложнения, докато алергичните състояния могат да траят седмици, дори месеци.

Коментирай