Здраве и красота

Каква е връзката между имунната система и затлъстяването?

Имунитетът може да помага за редукция на теглото

06.01.2015г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

От години човечеството се бори със затлъстяването, а то се превръща във все по-голям проблем в световен мащаб.

Онези, които имат този проблем, знаят колко трудно е да се бориш с излишните килограми, още повече ако те са много. Въртиш се в затворен кръг, а резултатът винаги е временен и незадоволителен.

Ново проучване показва, че имунната система може да има пряка връзка със затлъстяването, както и върху отключването и развитието на диабет тип 2.

Изследването е проведено в Weill Cornell Medical College и е публикувано в списание „Nature“. Изследователите открили, че имунните клетки предотвратяват затлъстяването при мишки и предполагат, че същото може да се отнася и за хората.

Учените установили още, че броят на клетките на имунната система, известни като вродени лимфоидни клетки тип 2, са с по-ниска концентрация в коремните мазнини на затлъстели хора и с по-висока при слаби хора.

Докато експериментирали с мишките, учените забелязали, че тези лимфоидни клетки стимулират развитието на бежовите мастни клетки, които подобряват способността на тялото да гори калории.

От резултатите изглежда, че имунните клетки не функционират правилно в затлъстяло тяло. Причината, поради която това се случва, все още не е съвсем ясна и изисква по-нататъшни подробни изследвания.

Нашата имунна система е основната градивна част на устойчивостта на организма срещу инфекции и куп други вредни влияния от околната среда. Макар че основната й функция е именно да се бори с инфекциите, тя има способността и да регулира и теглото на тялото, защото е важно то да остане оптимално за правилното функциониране на организма.

Свързани статии

Една част от механизма на имунната система е еволюирал, за да повлияе на мастната тъкан в трудни за организма времена, така че този механизъм може да окаже влияние и на метаболизма.

Изследователите са установили, че когато хората имат някакво страдание или алергична реакция, тялото преминава в режим „хиперметаболизъм“ или засилено изгаряне на калории с цел да осигури необходимата енергия за оцеляването на тялото.

Затлъстяването увеличава риска за здравето, включително и от заболявания като диабет тип 2 и 1, сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и инсулт. Надяваме се тези изследвания да доведат до разработка на нови начини за справяне със затлъстяването още в начален стадий.

Коментирай