Здраве и красота

По-добра функция на щитовидната жлеза при хипотиреоидизъм

Приемайте кокосово масло

24.01.2015г. / 10 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Хипотиреоидизъм е състояние, при което функцията на щитовидната жлеза е намалена. Това се отразява пряко на скоростта на метаболизма, както и на редица други функции.

На пациентите, страдащи от хипотиреоидизъм се препоръчва повече да спортуват, да се хранят балансирано, максимално да намалят стреса. Споделяме още няколко съвета, които ще помогнат да подобрите функцията на щитовидната жлеза, когато тя е занижена.

Приемайте кокосово масло

Кокосовото масло съдържа средноверижни мастни киселини, които помагат за подобряване на функционирането на щитовидната жлеза. То също така стимулира метаболизма и повишава енергийните нива. Добавяйте кокосово масло към ястията, сутрешната закуска с овесени ядки. Може да си закупите това полезно масло от биомагазините.

Приемайте келп

Келп са кафяви морски водорасли, богати на йод и други важни за здравето минерали. Те са полезни за тези, които страдат от хипотиреоидизъм поради недостиг на йод.

Въпреки това, приемът им не се препоръчва за хора, страдащи от автоимунни проблеми с щитовидната жлеза. Затова преди да закупите хранителни добавки с келп е добре да се посъветвате с наблюдаващия ви лекар.

Да на полезните протеини

Протеините са важни за нашето здраве и особено за здравето и функцията на щитовидната жлеза. Включете в менюто си повече ядки, киноа, яйца, риба, биопиле, бобови растения.

Да на полезните мазнини

В ежедневното хранене трябва да се стремите да изключите от менюто си нездравословните мазнини и да увеличите приема на полезните. Консумацията на тлъсти меса, преработени и пържени храни може допълнително да изостри хормоналния дисбаланс. Естествените, здравословни мазнини включват зехтин, авокадо, ленено семе, риба, ядки и масла от ядки, кокосово мляко и други.

Ограничете консумацията на глутен

Глутенът е протеин, който се съдържа в някои видове зърна като пшеница, овес, ечемик. Консумирането на храни съдържащи глутен може да увеличи автоимунната атака към щитовидната жлеза, особено при пациенти страдащи от Хашимото.

Затова избягвайте консумацията им. Глутенът може да предизвика и редица алергични реакции, които да нарушат нормалния ритъм на живот. Повече за тях вижте тук.

Свързани статии

Приемайте достатъчно витамин D

Недостигът на витамин D е свързан с няколко автоимунни заболявания, включващи заболяване на щитовидната жлеза. Затова е важно да си набавяте този важен витамин чрез консумацията на полезни храни като мляко, сирене, ядки и други.

Не забравяйте в слънчевите дни да се излагате по-често и под слънчевите лъчи. Според учени, около 15 минути дневно излагане на слънчева светлина, спомагат за поддържането на здрава имунна функция и калциев метаболизъм.

Коментирай
Свободно време