Здраве и красота

Неутрализирайте действието на кофеина с подправки

Добавяйте канела към кафето си

24.01.2015г. / 14 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Една от най-консумираните напитки в нашето ежедневие е ароматното кафе. С него започваме деня си, част от нашите следобеди, бизнес срещи и т. н. Както с всичко останало, което консумираме, така и с консумацията на кофеиновата напитка не бива да се прекалява.

Въпреки че кафето е богато на полезни масла, минерали и антиоксиданти, повишената му консумация може да повиши нашата нервна възбудимост, да доведе до дехидратация на организма, безсъние, дори и до липсата на енергия.

Почти всеки добавя сметана, мляко, карамел или шоколад към кафето си, за да обогати допълнително вкуса на напитката. Има няколко полезни подправки, които не само ще направят вкуса му по-интересен, но могат да неутрализират неговите негативни ефекти. Вижте кои са.

Черен пипер

Добавете към горещото ароматно кафе 1-2 зрънца черен пипер. Той е отличен антисептик, който прочиства храносмилателната система, стимулира обмяната на веществата, подобрява функцията на стомаха, прочиства организма от токсините, помага при кашлица.

Кардамон

Кардамонът е подправка, която често добавяме към ястия, супи, сосове. Има богат и разнообразен вкус и често се добавя към кафето в арабския свят. Благодарение на разнообразието от етерични масла и оригиналния му аромат, кафето ви ще придобие още по-приятен вкус. Освен това кардамонът има успокояващо стомаха действие.

Карамфил

Чудесна подправка, която обогатява вкуса на греяното вино, ястията, сладкишите, чая, а защо не и на кафето. Само едно-две зрънца карамфил са достатъчни, за да намалите негативния ефект от кофеина. Карамфилът има способността да стимулира притока на кръв и да нормализира кръвното налягане.

Канела

Една щипка канела и сетивата ви ще получат нещо наистина невероятно като вкус и аромат. Канелата има редица предимства за здравето. Тя подобрява метаболизма, настроението, здравето на сърцето, действа очистващо на организма, намалява апетита и вредното въздействие на кофеина.

Свързани статии

Джинджифил

Още една полезна подправка, която трябва да присъства във всяка кухня. Добавяйте от нея не само в ароматния чай, но и в кафето си. Джинджифилът намалява стреса, сутрешното гадене, стомашните разстройства, има противовъзпалително действие, засилва имунната система и помага да имате хубав сън.

Въпреки полезното действие на подправките добавени към кафето, не консумирайте повече от две чаши на ден от напитката.

Снимка: freeimages.com

Коментирай
Свободно време