Здраве и красота

Митове и факти за коремните болки

На какво да не се доверяваме?

16.01.2015г. / 13 14ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Никой не е имунизиран срещу болки в коремната област. Те могат да се случат на всеки. Близо 40% от хората по света страдат от язви, синдром на раздразненото черво, колит, гастрит и други подобни страдания на храносмилателния тракт.

За коремните болежки има много митове, на които хората се доверяват. Сега ще развенчаем най-разпространените от тях.

Мит: Яденето на пикантни храни причинява стомашни язви

Факт: Вярно е, че пикантните храни влошават вече съществуващите язви, но не могат да причинят нови. Истинският причинител на тези рани по лигавицата на стомаха е бактерията Helicobacter Pylori. Един на всеки двама души се сблъсква с тази бактерия поне веднъж в живота си, но само 10% от хората развиват язви.

Мит: Вдигането на тежки предмети предизвиква херния

Факт: Истинският виновник за така наречената ингвинална херния са слабите коремни стени, които позволяват на част от червата да се изсипят навън при упражняване на натиск. Жените, които са раждали със секцио имат по-голям риск от този проблем.

Хроничната кашлица, наднорменото тегло, отслабените коремни мускули – всички тези предпоставки могат да доведат до поява на херния повече, отколкото вдигането на тежко.

Мит: Спирането на консумацията на бобови растения облекчава газовете

Факт: Обикновено бобовите храни биват обвинявани, че причиняват газове. Това е така, само когато се прекали с количеството им. По-вероятният причинител на газове всъщност са млечните продукти.

Мит: Яжте повече фибри и пийте много вода, за да облекчите запека

Факт: Богатата на фибри диета е достатъчна да регулира правилното отделяне. Не е нужно да прекалявате, защото голямото количество фибри в дневното меню може да доведе до подуване и образуване на газове, болки в стомаха, раздразнения в червата.

Свързани статии

Мит: Само децата страдат от цьолиакия

Факт: Това състояние, при което страдащият изпитва невъзможност да обработва глутена, се нарича цьолиакия. Най-често се диагностицира на около 45-годишна възраст. По-лесно е да се открие при деца, защото те изпитват симптомите на състоянието много остро, а именно диария, силни болки в корема, раздразнителност и изоставане в растежа.

Цьолиакия се среща най-често при страдащи от диабет, ревматоиден артрит, заболявания на щитовидната жлеза, бременност, вирусни инфекции или тежък емоционален стрес.

Мит: Ядките и зърнените храни водят до дивертикулит

Факт: Дивертикулитът представлява малки изпъкнали участъци от лигавицата на тънкото или дебелото черво. В миналото лекарите смятали, че така наречените дивертикули се получават заради натрупване на твърди, несмилаеми частици по гънките на червата.

За такива частици са сочени ядките, царевицата, зърнените култури, особено пълнозърнестите, семената.

Едно всеобхватно проучване потвърждава, че в действителност ядките намаляват риска от дивертикулит с до 20%. Диетата с високо съдържание на фибри спомага за добрата перисталтика на червата и по-качественото им прочистване от излишни частици.

Коментирай