Здраве и красота

Високи нива на пикочна киселина и подагра

Какви са симптомите и усложненията?

13.02.2015г. / 11 18ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора не са се сблъсквали с високи нива на пикочна киселина и поради тази причина не знаят много за нея. Някои дори не са чували за този страничен продукт на метаболизма, съдържащ се в кръвта.

Какво представлява пикочната киселина?

Пикочната киселина се филтрира чрез бъбреците и се извежда от организма чрез урината. Известно количество се отделя и чрез изпражненията. Прекомерното отделяне на пикочна киселина от организма затруднява работата на бъбреците.

Ако не са в състояние да филтрират пикочната киселина, тя се натрупва в кръвта и това носи своите последствия.

До какво води натрупването й в кръвта?

Високите нива на пикочна киселина водят до подагра. Тя се свързва също и със заболявания като диабет, както и с образуването на камъни в бъбреците.

Според допустимите норми, пикочната киселина би трябвало да се съдържа в кръвната плазма в не по-големи количества от 3,6-6,6 мг/дл за мъжете и 2,3-6,6 мг/дл за жените. Концентрации над и под тези референтни граници са известни като хиперурикемия и хипоурикемия.

Какви са симптомите на подагра?

Подаграта най-често се познава по екстремното набъбване или направо патологично подуване на палеца на крака. Болката започва през нощта и продължава с часове. Понякога дори съвсем малко движение на краката предизвиква силна болка.

Свързани статии

В хроничните случаи на подагра пациентите често бъркат болката с тази, причинена от артрит, защото и при подаграта страдат ставите на пръстите, но по различен начин. Болката при хроничната подагра е по-лека от тази в острата форма на заболяването.

Засегнатата става може да почервенее, дори да полилавее.

Способността за движение се ограничава все повече с напредване на заболяването.

Появява се упорит сърбеж по палеца и около него.

Кожата по лактите и коленете се възпалява, което може да доведе до бурсит.

В урината започват да се натрупват кристали заради високите нива на пикочна киселина, които с времето спомагат за образуването на така наречените тофи, които се появяват върху ставите на лактите, коленете, пръстите на краката и ръцете.

Коментирай