Здраве и красота

Хранене в зависимост от времето, в което тренираме

Кога да тренираме и какво и по колко да ядем?

16.02.2015г. / 12 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Времето е всичко! Има значение кога вършите нещо и колко време ви отнема да го направите.

Така е и с тренировките. Ако сте забелязали, че усилията ви не дават особени плодове, това вероятно се дължи на факта, че не се упражнявате в правилното време и по правилния начин.

Важно е и какво ядете преди и след тренировка. Също така от огромно значение е кога точно се храните, за да бъде ефективна тренировката и да успеете да свалите килограми.

Ако тренирате сутрин

Основният източник на гориво и енергия за организма рано сутрин са въглехидратите. Гликогенът, който се образува след разграждането им, се съхранява в мускулите и черния дроб.

Вашият „двигател“ никога не се изключва напълно, дори когато спите. Така че през нощта ефектите от тренировката продължават да се усещат. Докато спите продължавате да губите акумулираната енергия.

Ако тренирате сутрин е добре да заредите с 200-300 калории, добити от плодове или пълнозърнести храни с включено малко количество протеин.

Ако тренирате на обяд

Тренировките на обяд не изискват хранене преди или след тях, защото от сутрешната закуска все още са ви останали известни количества въглехидрати за разграждане. Дори е добре да изчакате около 30-40 минути с храненето след упражненията.

Свързани статии

Ако сте се упражнявали средно около 45 минути на обяд, метаболизмът ви се е увеличил дотолкова, че разграждането на хранителните вещества да продължи невероятните 14 часа след тренировката.

След обедната тренировка заредете с чисти белтъчини, зеленчукова салата или пълнозърнеста храна. Добре е да не го правите веднага, а да изчакате най-малко 30 минути.

Ако тренирате след вечеря

Нощните птици много обичат вечерните тренировки. Пък и не всеки има време за физическа активност през деня. В никакъв случай не допускайте угояване преди или след вечерна тренировка. Така ще затормозите организма и той няма да може да изгори качествено погълнатите калории.

В дните, в които се упражнявате вечер, яжте повече калории на закуска и на обяд. Вечерята трябва да е с ниско съдържание на мазнини и да не съдържа повече от 500-600 калории.

Коментирай