Здраве и красота

Защо ни е нужен свободен ден по време на диета?

Ден, в който ви е позволено да си хапвате каквото искате

24.01.2015г. / 10 38ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пазенето на диета е сред най-кошмарните неща, които милиони хора са принудени да правят. Няма човек, който да признае, че обожава да пази диета, особено за отслабване или заради заболяване.

Всички ние си позволяваме да прегрешим с някое лакомство. Поне веднъж в седмицата си имаме ден, в който някак душата ни си позволява да се отдаде на изкушението.

Всъщност, много диети предполагат наличието на такъв ден. Дори някои специалисти диетолози препоръчват да има такъв ден, защото той е необходим по много причини. Ето кои са те!

Диетата е упорит труд

Диетата е много трудна работа. Не е лесно да отслабнем и да останем мотивирани от началото до края. Да не говорим, че за хората с генетична склонност към напълняване, диетата си е доживотна присъда.

Един ден, в който да си позволим да похапнем нещо повече от останалите дни е жизненонеобходим на психиката.

Денят за лакомства ви дава стимул

Този ден е мигът, към който се стремите, докато се мъчите над полупразната чиния. Можете да мислите за деня за лакомства като за остров на блаженството. Така гладът се преодолява по-лесно.

Той ви дава мотивация да продължите напред

Когато знаете, че ви предстои ден на гуляй, сте по-склонни да изтърпите мъченията. Свободният ден истински може да ви помогне да останете съсредоточени върху целите си.

Свързани статии

Това е моментът да се съберете с приятели

Знаете колко е трудно да спазваш диета, когато всички около теб се тъпчат с калорични лакомства. На където и да се обърнете по заведенията и улиците се виждат изкусителни лакомства, ухае на нещо апетитно, а и някак си е много конфузно, когато всичките ви приятели си поръчват парче торта или палачинка, а вие сте само на вода. Просто ужас!

Така че, денят за разтуха ви е необходим, защото в този момент можете да възобновите позанемарените си социални контакти.

Можете да се насладите на любимите си глезотии

Докато се мъчите цяла седмица над полупразната чиния мечтаете да дойде денят, в който ще си направите чудна мелба или ще изядете цял шоколад сами без угризения. По този начин оставате силни и си налагате да не прегрешавате в останалите дни, защото знаете, че ще дойде свободният ден, в който ще можете да ядете каквото си искате.

Коментирай