Здраве и красота

Как правилно да почистим пъпа?

И защо е важно да се обръща внимание на тази често забравяна зона?

30.01.2015г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сещате ли се редовно да почистите пъпа си, когато си взимате душ или вана? Повечето хора забравят тази деликатна зона от тялото си. А в пъпа се събират доста нечистотии. Понякога дори може да се появи лоша миризма и вие да се чудите откъде ли идва!

Вероятно не подозирате, но в пъпа се събират какви ли не мръсотии – бактерии, кир, пот, наслагвания от сапун, мъртви клетки от епидермиса, влакна от дрехи.

Макар да не е необходимо да почиствате пъпа непременно всеки ден, все пак веднъж седмично е абсолютно задължително.

Но знаете ли как трябва да се чисти пъпът, за да не го нараните?

Ако пъпът ви е изпъкнал

При изпъкнало пъпче почистването е по-лесно, тъй като са ви нужни само мека памучна кърпа, топла вода и сапун, за да го почистите.

Навлажнете кърпата със сапунена вода и нежно обтрийте пъпа с нея, докато премахнете наслагванията.

Ако пъпът ви е вдлъбнат

Вдлъбнатите пъпчета са по-сложни за почистване. В тях се наслагват повече мръсотии и то в дълбочина, което прави почистването по-трудно.

Невинаги можете да пъхнете пръста си и с него да почистите пъпа. Затова вземете няколко памучни тампона, например такива за почистване на уши. Напоете ги със сапунена вода или спиртен разтвор (за предпочитане по-неагресивен спирт, например лавандулов или салицилов с нисък процент алкохол).

Свързани статии

Пъхнете напоените тампони и внимателно с въртеливи движения оберете наслагванията. Добре е процедурата да се прави след баня, за да се отстрани по-лесно мръсотията.

Не забравяйте да изплакнете пъпа с чиста топла вода след почистването. Солената вода също е добър вариант за почистване и изплакване на пъпа.

Ако мръсотията е упорита

Ако посочените методи не помагат, защото наслагванията са твърде упорити, приложете някакво етерично масло в пъпа, може дори зехтин. Оставете маслото за няколко минути да подейства, след което опитайте отново с напоен тампон.

Забележка: Ако оставите пъпа твърде дълго непочистен, може да се наложи да отидете на лекар, който да го дезинфекцира, защото мръсотията и наслагванията могат да доведат до инфекции.

Коментирай