Здраве и красота

Всичко, което трябва да се знае за HPV

Какво знаем и какво не за човешкия папиломен вирус?

30.01.2015г. / 09 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Човешкият папиломен вирус или HPV е доста разпространен. Съществуват над 100 вида щамове, но само някои причиняват злокачествени изменения. Останалите предизвикват поява на брадавици по ръцете, краката, шийката на матката и гърлото.

За съжаление, човешкият папиломен вирус е най-често срещаната причина за рак на шийката на матката.

Какви са симптомите на HPV?

Някои щамове на HPV нямат никакви симптоми. Най-често можете да разпознаете наличието на инфекцията по появяващите се брадавици в гениталната област. Симптоми на инфекцията могат да не се появят в продължение на седмици, месеци, дори години след заразяването.

Как се предава HPV?

Човешкият папиломен вирус се предава най-често чрез вагинален секрет, при орален или анален секс. Но за повечето щамове не е задължително да има сексуален контакт, за да се стигне до заразяване, просто той е най-честата причина за предаването на заразата.

HPV се разпространява чрез вагинален секрет, сперма или допир с кожата.

Кой е изложен на риск от заразяване с HPV?

Всеки, който води активен полов живот е изложен на риск. И двата пола са еднакво предразположени към прихващане на заразата. Но при мъжете установяването на инфекцията е доста по-трудно, защото повечето от тях не развиват симптомите много дълго време, а са преносители на заразата.

Свързани статии

Какви заболявания причинява HPV инфекцията?

Приблизително 30 от щамовете на HPV могат да повлияят на гениталиите. 13 от щамовете се считат за такива с висок риск от причиняване на рак на маточната шийка. HPV може още да причини рак на вулвата, пениса и вагината. Установено е също, че човешкият папиломен вирус причинява и рак на гърлото, най-вече при практикуване на орален секс.

60 от разновидностите на вируса се предават по полов път. Останалите видове се предават чрез допир на кожата, най-вече на заразените области от нея, върху които има брадавици.

Има ли превенция срещу HPV?

Съществуват ваксини срещу човешкия папиломен вирус, но употребата им е доста спорна. Мненията по този въпрос все още са твърде противоречиви и няма единодушие в лекарските и изследователските гилдии в световен мащаб.

Все пак, използването на презервативи и ограничаването на безразборните сексуални контакти си остават най-добрите методи за превенция.

Едни и същи ли са вирусите на HPV и HIV?

Не. И двата вируса се предават по полов път, но са от съвсем различни групи. Вирусът на HIV води до развитие на СПИН. Затова не бива да се бъркат.

Коментирай