Здраве и красота

Пиенето на топла вода – лек в много отношения

Защо е добре да пием топла вода, а не студена?

09.02.2015г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето хора обичат да пият студена вода, защото топлата не оставя чувство за утоляване на жаждата, пък е и някак по-блудкава на вкус. Друго е да изпиете чаша ледена вода!

Но проучванията показват, че топлата вода има много повече полезни свойства, отколкото студената. Ето защо трябва да пиете по-често топла вода!

Позволява да отслабнете по-лесно

Пиенето на топла вода има чудесен отслабвателен ефект. Тя повишава метаболизма и провокира горенето на мазнини, особено около коремната област.

Най-добре е да пиете чаша топла вода рано сутрин на гладно, за предпочитане с резен лимон.

Предотвратява разпространението на различни болести

Топлата вода намалява риска от заболявания и инфекции, предаващи се чрез водата. Във водопровода, пък и в минералната вода могат да се съдържат големи количества бактерии. Ако преварите водата и я консумирате още топла, това ще намали риска от разпространение на тези микроби.

Детоксикира тялото

Топлата вода има свойството да провокира извеждането на токсините от организма. Тя способства и изпотяването, което също е начин за детоксикация на тялото. Чрез потта се изхвърлят различни мръсотии и вредни отпадни вещества, които се натрупват в организма.

Облекчава болки в гърлото, както и запек

Една чаша топла вода рано сутрин помага за по-лесната дефекация. Пък и облекчава симптомите на настинка, кашлица и възпалено гърло.

Свързани статии

Намалява крампите

Пиенето на топла вода помага за облекчаването на коремните спазми, както и мускулните крампи, които, знаем, са доста болезнени.

Топлата вода помага още при тежка менструация.

Хидратира преди и след тренировка

Дехидратацията е често срещан проблем при много хора. Това състояние никак не е за подценяване, защото може да доведе до сериозни проблеми. Много е важно да се пие вода преди, по време на и след тренировка. Още по-добре е тя да е топла!

Пиенето на топла вода помага на тялото да се рехидратира много по-бързо, отколкото студената.

Подобрява кръвообращението

Ако си създадете навика да пиете топла вода от време на време, ще се убедите колко по-добре ще усещате собствената си мускулатура и нервна проходимост. Това се дължи на доброто кръвообращение и съответно на доброто захранване на всички тъкани.

Депозираните мазнини в тъканите ще се разградят по-лесно, а холестеролът в съдовете ви ще се стопи.

Коментирай