Здраве и красота

7 невероятни ползи от ананаса

Здравето цъфти с включването на ананас в диетата

26.02.2015г. / 10 36ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ананасът е прекрасен тропически плод. Консумацията му носи многобройни ползи за здравето на организма. Освен това, ананасът е и много добър приятел в отслабването. Диетите с ананас дават изключителни резултати.

Ще ви представим 7 от най-важните ползи за организма от консумацията на ананас.

Пълен е с витамини и минерали

Една от най-важните ползи за организма от ананаса е богатството му на витамини и минерали. Той е зареден с витамин С, витамин А, калций, фосфор и калий. Освен това е много богат на фибри. Въпреки че ананасът е доста сладък и носи повече калории, той е с ниско съдържание на мазнини и холестерол.

Подобрява храносмилането

Ананасът е много сочен. Течностите в него играят много важна роля за правилното отводняване на организма. Ананасът провокира секрецията на ензими от панкреаса, което подпомага храносмилането.

Така се подобрява здравето и функцията на храносмилателната система.

Укрепва костите

Освен калций и калий, които са важни за костите, ананасът съдържа и манган, който е минерал, необходим за изграждането и здравината на костната маса. В една чаша ананас се съдържат приблизително 73% от необходимите количества манган за деня.

Свързани статии

Предпазва венците

Хората много рядко обръщат достатъчно внимание на венците си. Кървенето при миене на зъбите се пренебрегва масово. Това води до разваляне на зъбите и постепенната им загуба.

За да се предпазите от такива проблеми, яжте повече ананас.

Облекчава артрита

Ананасът помага за облекчаване на симптомите на артрит, тъй като притежава мощни противовъзпалителни свойства. Той действа благоприятно още при подагра и синдром на карпалния тунел. Укрепва също цялостно костната система.

Облекчава кашлицата и простудата

Надали бихте се сетили точно за ананаса, когато имате грип, но той е много полезен заради големите количества витамин С. Вместо да се тъпчете с изкуствени витамини, яжте повече ананас, за да повишите имунната защита.

Предотвратява дегенерация на макулата

Дегенерацията на макулата е вид прогресивно увреждане на ретината на окото. Това е една от най-честите причини за загуба на зрението при възрастните хора.

Ако включите в диетата си ананас, ще намалите риска от дегенеративни изменения в окото с до 36%. Това е така, защото ананасът е богат на бета-каротин, който доказано помага за здравето на зрението.

Коментирай