Здраве и красота

Как да предотвратим сколиозата?

Изкривяването на гръбнака е често срещан проблем

05.02.2015г. / 09 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сколиозата е състояние, при което гръбнакът се изкривява. По природа гръбначният стълб има форма на двойно извита буква S.

Какво представлява сколиозата?

При сколиозата тези извивки се нарушават и се получават изкривявания на различни места, най-вече с приблизително 10-градусови колебания наляво или надясно от оста. Изкривяването може да е и назад или напред.

Приблизително 0,5% от населението в цял свят страда от сколиоза. По-засегнати са жените. При изкривяванията на гръбнака се получават болки, скованост, невъзможност за изпълнение на някои пози на тялото и дейности, може да се случи и притискане на кръвоносни съдове.

Как да се предпазим от сколиозата?

Не претоварвайте само едната част на тялото

В много от случаите изкривяване се получава заради натоварване само на едната част на тялото. Например, жените страдат най-често от сколиоза заради дамската чанта. Винаги удобството за носене на чанта е в полза на едното рамо и така изместваме по-голямата част от тежестта върху него.

Важно е тежестта, независимо каква е тя, да се разпределя равномерно между двете половини на тялото.

Упражнявайте мускулите на гърба

Упражненията за стягане на големите групи мускули на гърба са много важни за правилната стойка на гръбнака. Когато мускулатурата е добре стегната, тя е в състояние да придържа гръбначния стълб в нормална позиция.

Свързани статии

Започнете прием на храни с калций

Калцият е важен елемент за здравето на костите. Не забравяйте, че калцият е добре усвоим в присъствието на витамин D, така че направете си подобаваща комбинация от храни, които да ви доставят важните елементи.

Симптоми на сколиоза

Признаците на изкривяване на гръбнака не трябва да се пренебрегват, защото това може да има сериозни последици. Обърнете внимание, ако едното ви рамо стои по-ниско от другото. Важно е и раменете да не образуват закръглена напред форма. Това говори, че има прегърбване.

Асиметричната форма на гръдния кош също подсказва за сколиоза или начално изкривяване на гръбнака, което може да доведе до сколиоза. Асиметричност в долната част на гръбнака към таза също би могла да говори за сколиоза.

Ранна диагностика

Много голямо значение има ранната диагностика на изкривяването на гръбначния стълб. Колкото по-рано се обърне внимание на изкривяването, толкова по-голям е шансът гръбнакът да се върне в нормална форма.

Коментирай