Здраве и красота

Какво трябва да знаем за бръчките?

Гените имат значение

13.02.2015г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Красивата и здрава кожа изисква всекидневни грижи. Появата на бръчки е естествен процес, който може да бъде забавен във времето, а може някои от ежедневните ни навици да състарят преждевременно кожата ни. Какво ускорява появата на фините линии и как, освен с прием на повече вода, можем да забавим тяхната поява? Вижте в следващите редове.

Дори в колата си сме изложени на риск.

Когато пътуваме в кола, градски транспорт или работното ни бюро се намира в близост до прозорец, кожата ни е изложена на вредното влияние на слънчевите лъчи. Това е така, защото UVA лъчите, които причиняват образуването на бръчки и пигментни петна, имат достатъчно време, за да проникнат през стъклото и да навредят.

Ето защо е важно да използвате дневен крем със слънцезащитен фактор, който да нанасяте и в дните, в които слънчевите лъчи не са толкова интензивни.

Гените имат значение

Според специалисти дерматолози, бръчките имат генетичен компонент. Вероятността от развитие на бръчки в по-ранен етап, както и степента и дълбочината на вашите линии, се влияят от генетиката.

Състоянието на кожата на вашите родители може да предскаже за признаците на стареене, които ще се появят при вас, като появата на бръчки, отпускане на кожата, поява на торбички под очите, отпускане и набръчкване на кожата не само в областта на лицето, но и на шията и деколтето.

Определени храни могат да намалят появата на фините линии.

Не бива да забравяме, че начинът на хранене също влияе на здравето и младостта на кожата ни. Плодове и зеленчуци, като малини, боровинки, червени чушки, спанак, моркови, съдържат антиоксиданти, които защитават кожата от щетите на околната среда, като й помагат и да остане за по-дълго време еластична и сияйна.

Тези полезни храни изобилстват и от витамини C, А и E, които са изключително важни за състоянието на кожата.

Позата за сън е важна за младостта на кожата.

Абсолютен факт! С напредване на възрастта, съединителната тъкан и колагенът намаляват, а с това нашите грижи за състоянието на кожата се увеличават. Внимаваме какво пием, как се храним, посещаваме козметични процедури, но е важно да обърнем внимание и на позата, в която спим.

Въпреки че няма как да контролираме постоянно позата за сън, трябва да знаем, че спането по корем и на една страна, могат да бъдат причина за появата на нежелани фини линии по лицето ни.

Свързани статии

Бръчки могат да подсказват за проблеми със зрението.

Някои хора, които имат проблеми със зрението, често присвиват очи. С течение на времето това се превръща в лош навик, който води със себе си и фини бръчки в областта на челото, между веждите.

Колкото по-изразителни сме, толкова повече бръчки имаме.

Независимо от възрастта и генетиката, нерядко първите бръчки, които се появяват на лицето ни, са тези, причинени от повтарящи се лицеви изражения. Ако сте склонни твърде често да правите мимики като усмихване, намръщване, удивление, знайте че по този начин благоприятствате появата на бръчки.

Разбира се това не означава, че не трябва да се смеете, но ако не успявате да контролирате останалите лицеви мимики, помислете за поставянето на филъри или ботокс.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати