Здраве и красота

6 съвета за подобряване на мозъчната функция

Как да предпазим мозъка си от ранно развитие на болестта на Алцхаймер?

10.02.2015г. / 13 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има много и различни заболявания, които засягат мозъка и предизвикват преждевременното му стареене, както и редица увреждания.

С напредване на възрастта мозъчните функции се променят и забавят. Няма как мозъкът да не се повлияе от процесите на стареене. Но и ние спомагаме за преждевременното му състаряване.

Как да насърчим здравето на мозъка си?

Движете тялото си

Може на пръв поглед да ви се стори, че движението на тялото няма връзка с мозъка, но това не е така. Физическата активност помага за предпазване на мозъка от развитие на болестта на Алцхаймер.

Изследователите приписват много от случаите на Алцхаймер именно на застоялия начин на живот. Без значение на колко години сте, физическото натоварване може да ви защити от повишаване риска от развитие на болестта на Алцхаймер, както и от други видове деменции и когнитивни затруднения.

Физическата активност се отразява добре на структурата и функцията на мозъка.

Спрете цигарите

Цигарите не вредят само на белия дроб и сърцето. Доказано пушенето вреди на всички вътрешни органи, включително и на мозъка. Експерти смятат, че тютюнопушенето увеличава много риска от развитие на болестта на Алцхаймер заради стесняването на кръвоносните съдове в мозъка. Това води до понижено снабдяване на мозъка с кислород и хранителни вещества.

Токсичните химикали, които насищат кръвта при пушене, също влияят зле на мозъка и той губи качествата си.

Яжте здравословна храна

Средиземноморската диета често е изтъквана като най-здравословна за сърдечносъдовата система. В нея се набляга на здравословните мазнини, полезните растителни масла, рибата и зеленчуците. Пиенето на умерени количества алкохол също е сред мерките, които можете да вземете, за да намалите риска от Алцхаймер.

Изследователите смятат, че тайната е в здравословната комбинация от храни и практики. Не трябва да се изключват цели групи храни, защото това лишава организма и мозъка от важни вещества.

Подхранете диетата си

Ако се съмнявате в полезността на диетата си или в това, че тя не е достатъчно богата на хранителни вещества, подхранете я с хранителни добавки. Проучванията показват, че съединението никотинамид рибозид, естествено произвеждащ се метаболит, намиращ се в млякото, има голяма роля в насърчаване здравето на мозъка.

Нивата на това съединение намаляват с възрастта, а и при неправилна диета, затова можете да се консултирате с лекаря си за евентуален прием на добавка с никотинамид рибозид.

Свързани статии

Контрол на диабета, кръвното налягане и затлъстяването

Тези 3 основни фактора пречат цялостно на здравето, но ускоряват и процесите на стареене на мозъка.

Всяко от трите медицински състояния е пряко свързано с развитието на болестта на Алцхаймер, досущ като пушенето, диабетът и хипертонията, водят до стесняване на кръвоносните съдове.

Мастната тъкан пък произвежда вещества, които пречат на прочистването на амилоид бета (вещество, причиняващо натрупване на плаки в мозъка). Диабетът, хипертонията и затлъстяването могат да доведат до инсулт, инфаркт и други здравословни проблеми.

Спете достатъчно

Лошият сън или липсата на такъв води до раздразнителност, чувство на замаяност и липса на енергия. Недоспиването води до различни нарушения във функционалността на мозъка, което от своя страна увеличава риска от развитие на различни дегенеративни увреждания в мозъка.

Нивата на амилоид бета са много показателни, що се отнася до болестта на Алцхаймер. В будно състояние тези съединения покачват нивата си, а по време на сън намаляват. При недостатъчно качествен сън нивата им не спадат до нужните равнища, което уврежда мозъчната тъкан.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати