Здраве и красота

Д-р Джампал Салдон: Ракът може да се предизвика и от лошо поведение

Едно интервю за тибетската медицина, лошите мисли и болестите

13.02.2015г. / 17 16ч.
Мария Дуковска
Д-р Джампал Салдон. Снимка: Ива Василева/Санома Блясък

Д-р Джампал Салдон. Снимка: Ива Василева/Санома Блясък

Д-р Джампал Салдон е родена в селцето Таши Янгци в източен Бутан през 1980 г. 12-годишна става монахиня, а на 19 заминава на обучение в Индия. Четири години по-късно се установява в Дарджелинг, където 6 години учи тибетска медицина, още 2 практикува под ръководството на опитен тибетски лекар.

Тя гостува за първи път у нас и ще консултира пациенти до 7 март в център GreenHealth в София.

Разкажете ни повече за тибетската медицина, методите на лечение и философията й?

През 8 век бащата на тибетската медицина Юток Йонтен Гонпо създава четирите тантри, по които студентите учат шест години. Хората трябва да разберат, че това е много сериозно учение и в никакъв случай не е шаманизъм или шарлатанство. Първите две тантри учим наизуст.

В първата – коренната, се дава цялата основа на медицината – причините за болестите, какво ги провокира.

Втората тантра е свързана с начина на хранене. В тибетската медицина, както и в аюрведа, има конституции или жизнени начала, т. е. хората се разделят на типове според това как се държат, как изглеждат, каква храна предпочитат.

Трите основни типа са вятър, слуз и жлъчка. Хората „вятър“ са със слаба структура, лесно се замайват и на тях им е необходима по-калорична храна.

„Жлъчката“ е горещият тип човек, който трябва да балансира и да не консумира мазна храна. Обикновено имат по-силна телесна миризма, те трябва да правят всичко онова, което ги охлажда.

Хората от тип „Слуз“ са склонни към трупане на килограми, обикновено имат проблеми с храносмилането. Най-важното е да поддържат тялото си в баланс.

Другите тантри се отнасят за болестите и техните описания – те са 404 и се разделят на 4 групи по 101. Едната група са причинени от лоша карма...

Как може да се разболеем от лоша карма?

Ако вярваме в кармата наистина, ще знаем, че тази лоша карма се трупа поколения и накрая може да застигне нас, дори във вид на болест. Не е задължително ние да сме направили нещо лошо.

Много болести може да са в резултат на лоша карма, като рака или генетичните заболявания. Например ракът може да се предизвика и от лошо поведение, от агресия. Когато лекуваме пациент и заболяването му не се повлиява, това е лоша карма, която не може да бъде променена.

Какви са другите групи болести?

Свързани статии

101 болести са причинени от зли духове, други 101 са леки, които се лекуват без лекарства, и последната група са тези, които са провокирани от това, че дълго време не сме спазвали подходяща диета и поведение. Те са хронични и ако не се лекуват, водят до фатален край.

Каква е разликата между тибетската и конвенционалната медицина?

Основната разлика е в метода на изследването. Когато поставят диагноза, тибетските лекари се опитват на базата на всички тези изследвания да определят дали в човека е натрупан много студ, или пък напротив – много горещина.

Студът води до хронични болести, а когато се наблюдава горещина, има активен процес и става въпрос за някакво възпаление или дори тумор. Ако и ние се затрудним да поставим диагноза, настояваме да бъдат направени допълнителни изследвания със съвременна апаратура. В тибетската медицина е важно да се знае в какво състояние е храносмилателната система. Ако тя боледува, страдат и другите органи.

Може ли да кажем, че стомахът е вторият „мозък“ на човека?

В класическите текстове представят стомаха като едно поле, в което трябва да отглеждаш всичко – плодове, зърнени култури, те да избуят и да вземеш най-доброто. В западната култура и медицина се твърди, че е полезно да се консумират сурови плодове и зеленчуци. Но когато храносмилателната система не работи добре, полезните съставки трудно се усвояват. Затова препоръчвам, когато хората не се чувстват добре, да ги консумират под формата на сокове, задушени или печени.

Има ли рецепта за това стомахът ни винаги да е във форма?

Стомахът условно може да го разделите на четири шепи. Две са за храната, една за водата и една – за въздуха. Много често хората преяждат и не оставят място за въздуха, който е много важен за смилането на храната. Препоръчвам да се пие топла вода. Но не само сутрин, а през целия ден.

Тибетската медицина отрича ли месото?

Напротив, то се смята за едно от най-добрите лекарства. Но при него е много важно качеството. Няма храни, които да се отричат. Всичко е въпрос на баланс. Ако се яде една и съща храна всеки ден, независимо колко е полезна, накрая тя ще ни навреди.

Какво е най-важното правило човек да се чувства здрав?

Универсална рецепта няма. Трябва да правим всичко по силите си да бъдем щастливи и усмихнати, лошите мисли разболяват. Колкото и трудно да е, не е невъзможно да контролираме стреса.

Трябва всеки за себе си да открие баланса между мисли, емоциите, добрата храна, движението също е много важно. Всичко в тибетската медицина е насочено към успокояване на този дисбаланс. Едва ли някоя медицина може да обещае сто процентово излекуване.

Как диагностицирате пациентите и какво трябва да знаят, преди да дойдат за преглед при вас?

Диагностиката се извършва чрез проследяване на пулса, изследване на урината (тук признаците са много – от цвят, плътност и мирис до това колко големи са балончетата в нея – б. р.), наблюдава се косата, кожата, лицето, езикът. Важно е и интервюто, което дава представа как пациентът живее и се храни.

Преди да дойдат на преглед, е хубаво да се спазват определени правила, които ще направят по-лесно поставянето на точна диагноза. Трябва да се избягва прием на силен чай и алкохол, на млечни продукти, които влияят на урината. Както и храни, които могат да я оцветят, като червеното цвекло например. Препоръчително е и избягването на сексуални контакти. Особено преди прегледа е важно да не се извършва усилена физическа дейност заради пулса. Пациентът трябва и да се е наспал добре.

Автор: Александър Попов, Dnes.bg

Коментирай