Здраве и красота

5 бързи лека при болно гърло

Незабавно успокояват възпаленото гърло

19.02.2015г. / 12 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Болното гърло е едно от най-честите неразположения при настинка и грип, което обикновено изпитваме в моменти, в които не сме подготвени с таблетки за смучене. За щастие има няколко естествени лека, които могат да намалят възпалението и болката.

Гаргара с мента

Ментолът в ментата помага за отварянето на носните пътища, но и облекчава болното гърло. Сварете чай от мента. Когато изстине до хладък, добавете към него малко количество сода за хляб и разбъркайте. Правете гаргара с този разтвор по няколко пъти на ден. Содата също спомага за премахването на налепите и действа антибактериално.

Солена вода

Солената вода прочиства не само запушения нос, но и гърлото, като действа и отхрачващо. За да си направите гаргара със солена вода, сипете в хладка вода малко количество сол и разбъркайте добре. Правете тази грижа 3-4 пъти на ден.

Гаргара с мед

Медът също има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Когато страдате от настинка или грип, хапвайте по-често от него и си направете медена вода. В чаша с хладка вода сложете една супена лъжица мед. Разбъркайте и правете 3-4 пъти на ден гаргара.

Свързани статии

Чесън

Чесънът е наричан естествен антибиотик, който действа антибактериално и болкоуспокояващо. Хапвайте чесън с храната, за да намалите болките в гърлото или направете следния трик: Обелете и разрежете на две една скилидка и я смучете няколко минути като бонбон. Алицинът, който се съдържа в чесъна, ще помогне мигновено да успокоите болното гърло.

Вода с пипер

Лютите подправки се препоръчват за консумация по време на настинка и грип. Следващата грижа определено не е най-приятната, но може да облекчи вашите неразположения, благодарение на капсаицина, който се съдържа в лютите чушки. В чаша хладка вода сложете малко количество лют червен пипер и направете гаргара.

Разбира се от пикантния пипер може да добавяте и към храната, която консумирате или в малки количества към билковия чай.

Снимка: Thinkstock

Коментирай