Здраве и красота

6 начина да облекчите предменструалните болки без лекарства

Защо да се тъпчете с медикаменти, като може и без тях!

15.03.2015г. / 09 21ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Стомашни спазми, болка в долната част на гърба и корема, напрежение в гърдите, умора, подуване, тежест, тревожност, депресия. Познато ли ви звучи всичко това?

Определено отговорът е „да“, ако сте жена. Всички тези неприятни симптоми са характерни за мразения от всички предменструален синдром.

Около 85% от жените изпитват някакъв вид симптоми, които най-често третират с медикаменти. Но това е неособено добър подход, имайки предвид, че поглъщането на химически лекарства в такъв случай се налага ежемесечно.

Можете да избегнете ходенето до аптеката всеки месец. Много изследвания показват, че лекарствата могат да бъдат заобиколени чрез алтернативни методи на лечение на неприятните и тежки предменструални симптоми.

Акупунктура

Проучване, обхващащо 43 жени, проследени в продължение на една година показва, че 90,9% от жените, подложени на акупунктура, са имали подобрение на симптомите. При 41% от жените е намаляла употребата на лекарства.

Акупунктурата помага при менструални болки в корема, кръста, облекчава умората и чувството на тревожност.

Аеробни упражнения

Много жени избягват аеробните упражнения по време на цикъл, защото в много случаи те засилват самото кръвотечение. А и когато не се чувстваме добре, последното нещо, което искаме да правим, е да се упражняваме.

Това схващане е погрешно, според лекарите, защото аеробните упражнения доказано облекчават болката. Това се дължи на подобряването на кръвообращението.

Проучванията показват, че жените, които практикуват аеробни упражнения по време на менструалния цикъл и непосредствено преди него, усещат много по-слабо предменструалните симптоми.

Аеробните упражнения повлияват много добре депресията и помагат за изразходване на негативната енергия. Освен това, аеробните упражнения помагат за подобряване на концентрацията, намаляват негативните промени в настроението, които биват предизвикани от болката.

Омега-3 мастни киселини

Ако не ви се занимава да бягате на пътеката, можете да опитате да се храните по-здравословно по време на месечния си цикъл. Не че това правило не важи и през останалото време, но изследванията доказват, че мононенаситените мастни киселини играят важна роля в борбата с болката.

Регулярната консумация на омега-3 мастни киселини предизвиква постепенно намаляване на симптомите с течение на времето.

Свързани статии

Джинджифил

Джинджифилът има болкоуспокояващ ефект. Според учените, този ефект се равнява почти на този, който има ибупрофенът. Това е установено чрез изследване, при което на пациентки с остри предменструални симптоми са давани по 250 мг стрит на прах джинджифилов корен по 4 пъти на ден.

Йога

Оказва се, че протягането на тялото има чудесен ефект върху намаляването на предменструалния синдром. Някои специфични пози като „кобра“, „котка“, „риба“, имат най-благотворен ефект при успокояването на болката и спазмите.

Калций и магнезий

Кой не би искал да подобри настроението си в тези мрачни дни? Калцият и магнезият са много полезни в това отношение. Приемът на добавки с тези два елемента подобрява не само настроението, но и намалява болката.

Коментирай