Здраве и красота

Открийте причината за появата на газове

Много и различни фактори предизвикват образуването на газове в червата

10.03.2015г. / 18 04ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички мразим да отделяме газове. Това е нещо, от което обаче почти никое живо същество не може да избяга, колкото и да е неприятно.

Газовете предизвикват дискомфорт и подуване, което може да прерасне и в болезнено състояние.

Газове могат да се появят по различни причини. За да ги избегнете, вижте какво може да е предизвикало повишено отделяне на „човешки вредни емисии“.

Чревната ви флора е нарушена

Бактериите в червата ни предизвикват ферментация на храната, която сме погълнали. Обикновено ферментационните процеси настъпват в дебелото черво. Но понякога тези процеси започват още в тънките черва. Така се образуват повече количества газ, които се избутват надолу и увеличават обема си, преминавайки през дебелото черво.

Ядете в движение

Храненето на крак е голяма предпоставка за образуване на газове. Когато се храним прави и бързаме, храната не се обработва правилно.

Първо, тя не се сдъвква добре, което е първата крачка към неправилната обработка. Второ, храната се натрупва в стомаха под формата на едри парчета, което затруднява естествените процеси на храносмилане.

И трето, когато ядем бързо и на крак сме склонни да поглъщаме големи количества въздух, който засяда между храната и образува газове, движещи се навътре в храносмилателния тракт.

Наблягате на млечните продукти

С напредване на възрастта ензимите, които разграждат млечните протеини постепенно намаляват. Затова може да сте забелязали, че получавате газове, когато попрекалите със сиренето или прясното мляко.

Най-доброто, което можете да направите е за известно време да ограничите млечните продукти, за да дадете шанс на храносмилателната система да възстанови баланса си.

Свързани статии

Имате глутенова непоносимост или цьолиакия

Ако тялото ви има проблем с определени храни, те могат да са в основата на образуването на газове. Те се появяват, когато някоя част от храносмилателната система изпитва затруднения с абсорбирането на хранителни вещества.

Хормонален дисбаланс

При хормонален дисбаланс и по време на менопауза е много вероятно да изпитвате подобни смущения, свързани с поява на газове.

Естрогенът и прогестеронът са отговорни за баланса в женските хормони. Те имат отношение и върху работата на храносмилателния тракт. Когато нивата на хормоните се променят, това може да направи червата ви чувствителни към храната и някои други фактори в организма. Това води до поява на газове.

Имате запек

Запекът е не само болезнен и потенциално опасен за здравето поради задържането на токсини в организма. Той предизвиква и натрупване на газове в червата. Най-лошото е, че ако страдате от запек, метеоризмът може да е и доста болезнен, защото газовете изпитват затруднение при освобождаването.

Пийте повече вода, упражнявайте се по-интензивно и включете добри източници на фибри в диетата си.

Коментирай