Здраве и красота

4 вида семена, които трябва да консумираме по-често

Тиквените семки са чудесен начин да добавите протеин и желязо към менюто си

08.03.2015г. / 09 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Обръщайки внимание към списъка със здравословните храни, не бива да подминаваме и някои видове семена. Лененото, конопеното, слънчогледовото семе са богати на полезни мазнини, протеини, фибри и много минерали и витамини.

Това ги прави подходящи за всекидневна консумация, осигурявайки ни балансираното хранене. Към тях добавете и следващите изброени, за да бъдете винаги здрави и в добра форма.

Семена от чиа

Семената от чиа са една от най-полезните храни, с които ни е дарила природата. Консумацията им спомага за повишаване на енергийните нива, подобряване на храносмилането, регенерацията на тъканите и мускулите, намалява болките в ставите и други.

Семената са богати на полезни фибри, съдържат повече желязо в сравнение със спанака, повече калий от бананите и повече антиоксиданти в сравнение с боровинките. Полезните омега-3 мастни киселини, които получавате с техния прием могат да намалят и болките в ставите. Консумирайте семената от чиа поръсени върху салати, ястия, добавяйте ги към шейковете и смутитата.

Тиквени семки

Тиквените семки са чудесен начин да добавите протеин, желязо, цинк и магнезий към дневното си меню. Магнезият помага за стабилизиране на кръвното налягане, заздравява костите и намалява стреса.

Фитостеролите (вид биохимикали), намерени в тиквените семки, облекчават симптомите, свързани с уголемяването на простата. Хапвайте тиквени семки към закуската с овесени ядки, салатите, шейковете.

Семена от папая

Семената от папая не са от най-приятните на вкус, но имат много ползи за здравето. Те изобилстват от олеинова и палмитинова мастни киселини, за които се смята, че намаляват риска от развитието на ракови клетки.

Свързани статии

В традиционната китайска медицина семената от папая се използват за детоксикация на черния дроб. Как да ги консумирате? Смелете ги фино и поръсете малко количество от тях върху супи, сосове, салати, ястия, вместо черен пипер, тъй като имат леко пикантен вкус.

Семена от сусам

Семената от сусам са едни от най-често консумираните. Добавяме ги към здравословните закуски, когато приготвяме десерти, ястия с меса и зеленчуци, овкусяваме салати и други. Не само, че са вкусни, но са изключително богати на калций, магнезий, желязо и цинк.

Не забравяйте, че може да ги приемате и под формата на сусамов тахан. Съветваме ви да изберете този, който е 100% био.

Снимка: Thinkstock

Коментирай