Здраве и красота

Връзката между колита и емулгаторите

Какво си причиняваме с изкуствените съставки в храните?

01.04.2015г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Боли ли ви коремът? Много хора ще си кажат – всички ги боли понякога, ще мине!

Болките в корема обаче не се случват просто така. Често за тях има конкретна причина. А за всяка причина трябва да се взимат мерки, за да запазим здравето си по-дълго, нали?

Чували ли сте за болестта на Крон? Тя представлява хронично възпаление на храносмилателния тракт. Може да засегне всяка част от храносмилателната система като се започне от устата и се стигне чак до ануса. Най-разпространени са проблемите с тънките черва.

Обикновено засяга хора в млада възраст между 15 и 40 години. Възпалителните процеси при болестта на Крон се считат едновременно за предизвикани от автоимунни механизми, но е установено, че има и други причини за появата на това ужасно заболяване.

Според ново проучване, хранителните подобрители могат да се окажат причина за поява на болестта на Крон.

Изследването е проведено в Университета в Джорджия, САЩ и се фокусира върху емулгаторите – хранителни подобрители, използвани за подобряване на текстурата на храната и удължаване срока й на годност.

Емулгаторите могат да бъдат открити във всякакви продукти. Изследователите смятат, че биха могли да доведат до промяна в бактериалния баланс в червата, което да предизвика възпаление.

Това възпаление често е предпоставка за възникване на болестта на Крон и не само – лошият баланс в нивата на полезни бактерии в чревната флора води до метаболитен синдром, повишен риск от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, инсулт.

Свързани статии

За да проучат влиянието на емулгаторите върху организма, учените хранели мишки с продукти, съдържащи определени количества емулгатори.

Те открили, че емулгаторите въздействали върху тъканите и предизвикали възпаления, анормални нива на глюкоза в кръвта, наддаване на тегло и увеличаване на мастната тъкан.

Освен всичко това, при тези мишки се увеличил и рискът от поява на улцерозен колит (болест на Крон).

Изследователите избират да изследват влиянието на емулгаторите върху организма заради нарастващите метаболитни проблеми от средата на 20 век. Въпреки това, те са останали изненадани от мащаба на връзката между консумацията на храни с емулгатори и тези заболявания.

Коментирай