Здраве и красота

Яжте цветни храни за отлично здраве

Кои цветни храни трябва да присъстват на масата ви всеки ден

29.03.2015г. / 07 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Цветните храни играят различни роли в организма. Специалистите съветват на едно хранене в порцията, която консумираме, да има храна в три различни цвята. Вижте кои храни трябва да присъстват на масата ви всеки ден.

Червени храни – за здраво сърце

Богати на фитохимикали като ликопен и антоцианини, червените храни са полезни за здравето на сърцето, кръвоносните съдове, паметта, пикочните пътища, както и за намаляването на риска от някои видове рак. Ето на консумацията на кои храни да наблегнете:

Череши – плодове с високо съдържание на антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет и артрит. Богат източник на антиоксиданти, черешите също помагат за намаляване на възпалението в тялото и облекчаване на болката при подагра и артрит.

Боровинки – с високо съдържание на антиоксиданти, боровинките са едни от най-добрите плодове, които могат да предотвратят натрупването на бактерии към стените на пикочните пътища.

Червени чушки – чушките са с ниско съдържание на калории и мазнини и високо съдържание на витамин С и фибри. За да повишите защитните сили на организма, да подобрите храносмилането, да понижите високите нива на холестерола, хапвайте от тях всекидневно.

Домати – доматите изобилстват от ликопен. Това е антиоксидант, който намалява увреждането на клетките и намалява риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Цвекло – зеленчук с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри, фолиева киселина и витамини A, C, и К. За цвеклото е доказано, че подобрява здравето на храносмилателната система, намалява възпалението в организма.

Оранжеви храни – за да намалите възпалението

Храните оцветени в оранжеви багри са богати на антиоксиданти като витамин С, каротеноиди и биофлавоноиди. Консумацията им повишава устойчивостта и здравето на очите и кожата, намалява риска от развитието на рак и се грижи за здравето на сърцето.

Едни от най-полезните оранжеви храни са:

Моркови – морковите са богати на витамин А, който помага за поддържането на здрава и красива кожа, както и бета-каротин, за който се смята, че повишава защитните сили на имунната система и намалява риска от развитието на рак на кожата.

Портокали – плодове с високо съдържание на витамин А и С, които повишават имунитета, помагат за синтеза на колаген. Плодовете са богати и на магнезий и фибри, които спомагат за укрепването на костите и подобряването на храносмилането.

Сладки картофи – една от най-здравословните храни с високо съдържание на фибри, витамини А и С, желязо и антиоксиданти.

Консумацията им подобрява състоянието на кожата и повишава имунитета.

Праскови – богати на витамин A, C, E, K и фибри, те могат да предотвратят увреждането на клетката. Също така подобряват храносмилането и намаляват възпалението в тялото.

Коментирай