Здраве и красота

Храни за здрава кожа, които трябва да консумирате сурови

Натурална грижа за кожата

07.04.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Поддържането на кожата е приоритет за много жени. Всички искаме да изглеждаме като на 20 до края на живота си.

Знаем, че това не е възможно, но също така знаем, че можем стабилно да помогнем на кожата си да изглежда по-млада и свежа. Това може да стане най-вече чрез храната. Тя е компонентът на живота, който основно подпомага заздравяването на кожата.

Има 5 суперхрани за красива и млада кожа, които задължително трябва да ядете сурови, за да има благотворен ефект върху кожата. Кои са те?

Кейл и спанак

Кейлът и спанакът помагат за запазване стегнатата текстура на кожата, защото съдържат невероятно големи количества фитонутриенти, осигуряващи допълнителна защита срещу вредното слънце.

Спанакът е особено добър, защото е зареден с бета-каротин и лутеин, които доказано подобряват еластичността на кожата.

Съвет: Опитайте се да консумирате задължително три чаши сурови зеленолистни зеленчуци на седмица. И спанакът, и кейлът са много вкусни поотделно, но смесени ще ви донесат максимум ползи.

Орехи и шамфъстък

Орехите и шамфъстъкът съдържат много големи количества омега-3 мастни киселини, полезни за здравето на кожата. Те укрепват мембраните на клетките, доставят хранителни вещества и спомагат за задържане на влагата в кожата.

Тези два вида ядки спомагат за подобряване текстурата на кожата, както и за извеждането на токсините от нея.

Здравословните мастни киселини действат и като защитен фактор срещу ултравиолетовите лъчи, които състаряват кожата и предизвикват злокачествени изменения.

Свързани статии

Ябълки

Подобно на цитрусовите плодове, ябълките също са с високо съдържание на витамин C – полезен за производството на колаген. Въглехидратите в ябълките подпомагат производството на меланин (кафяво-черен пигмент на кожата), който работи като естествен защитен механизъм срещу слънцето.

Съвет: Добавяйте винаги по една ябълка към киселото мляко. Не забравяйте да консумирате минимум една ябълка на ден!

Бадемово мляко и бадеми

Бадемите са изключително полезни за кожата. Те самите съдържат фитоколаген, както и манган. И двата компонента са важни за предпазването на кожата от UV-лъчението.

Използвайте бадемово мляко. То може да се пие вместо млякото от животински произход. Също така може да се добавя към зърнени закуски, плодове или в смутита.

Коментирай